Produbljuje se spor oko plinovoda Sjeverni tok 1; Gazprom šalje nove pritužbe na turbine

Vrijeme:1 min, 46 sec

 

Isporuka plinske turbine za Sjeverni tok 1 Njemačkoj iz Kanade nakon održavanja nije bila u skladu s ugovorom, izjavio je u petak viši menadžer Gazproma i tako pojačao kritike proizvođača Siemens Energy, javlja Reuters.

Komentari su signalizirali produbljivanje spora u kojem je Rusija navela probleme s turbinama kao razlog za smanjenje opskrbe plinom preko Sjevernog toka 1 – svoje glavne plinske veze s Europom – na samo 20% kapaciteta od srijede.

Vitaly Markelov, zamjenik izvršnog direktora Gazproma, također je rekao da se Rusija više puta žalila tvrtki Siemens Energy zbog problema s drugim turbinama. “Opet smo se obratili ruskom predstavništvu Siemensa o tome, poslali smo 10 pisama. Siemens je popravio ne više od četvrtine identificiranih grešaka”, kazao je u televizijskom intervjuu. Naveo je serijske brojeve druga tri motora koje je trebao popraviti Siemens zbog grešaka u svibnju i lipnju koje su ih dovele u stanje prisilnog zastoja.

Siemens Energy odbio je odgovoriti na Markelovljev komentar. Tvrtka se pozvala na prethodnu izjavu od srijede u kojoj je rekla da nije imala pristup turbinama na licu mjesta i da nije primila nikakva izvješća o šteti od Gazproma te je morala pretpostaviti da turbine rade normalno. Europska unija osporava argument Rusije i Gazproma da su problemi s turbinama krivi za nagli pad opskrbe kroz plinovod koji povezuje Rusiju s Njemačkom ispod Baltičkog mora. Manjak je povećao rizik od nestašica i racioniranja plina u Europi ove zime. Siemens Energy je ranije uzvratio Gazpromovim kritikama zbog svoje usluge rekavši da je na ruskoj tvrtki da podnese carinske dokumente za povrat turbine.

Dok obje strane razmjenjuju ekonomske udarce otkako je Rusija poslala svoje trupe u Ukrajinu 24. veljače, Europska unija je optužila Rusiju za energetsku ucjenu, a Kremlj je to više puta zanijekao.

Markelov je rekao da turbina koja je bila servisirana u Kanadi još uvijek nije stigla natrag u Rusiju. “Poslana je u Njemačku, a ne u Rusiju, bez pristanka Gazproma“, rekao je, dodajući da to stvara rizike sankcija. Gazprom također treba poslati na popravak druge turbine iz kompresorske stanice Portovaja. “Nema jamca da održavanje plinskoturbinskih motora neće potpasti pod sankcije”, zaključio je Markelov.

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)