Brazil izdao dozvolu za izgradnju autoceste kroz središte amazonske šume

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

Brazilsko tijelo za zaštitu okoliša izdalo je u četvrtak početnu dozvolu koja će omogućiti izgradnju velike autoceste kroz središte amazonske prašume, izjavio je ministar infrastrukture, a prenosi Reuters.

Desničarski predsjednik Jair Bolsonaro u kampanji je obećao ponovnu izgradnju ceste, nazvane BR-319, koja bi povezivala najveći amazonski grad Manaus tijekom cijele godine s ostatkom Brazila. Cestu je prvotno sagradila brazilska vojna diktatura 1970-ih, ali je brzo propala u surovim uvjetima prašume. Veći dio rute je neprohodna dionica blata tijekom otprilike 6-mjesečne kišne sezone.

Izgradnja ceste omogućila bi ilegalnim sječama i otimačima zemlje lakši pristup udaljenim i relativno netaknutim područjima šume, kažu stručnjaci za okoliš. Studija je procijenila da će projekt rezultirati peterostrukim porastom krčenja šuma do 2030., što je ekvivalent površini većoj od američke savezne države Floride. Bolsonarovo slabljenje zaštite okoliša već je potaknulo naglo krčenje šuma, a krčenje brazilske Amazone dosegnulo je 15-godišnji maksimum 2021. godine, piše Reuters.

Ministar infrastrukture Marcelo Sampaio objavio je dozvolu na Twitteru, objavivši sliku licence agencije za okoliš Ibama. Agencija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar. “U skladu s inženjerstvom i poštovanjem prema okolišu, izvući ćemo društvo države Amazone iz izolacije”, napisao je. Sampaio nije odmah odgovorio na pitanja o zabrinutosti za okoliš.

Početna licenca omogućit će vladi da s tvrtkama ugovori izgradnju najveće srednje dionice ceste koja je u najgorem stanju. Izvođači će izraditi planove, ali trebat će još jednu dozvolu kako bi započeli s gradnjom. Ova prva licenca bi odredila mnoge uvjete u planovima koji moraju biti ispunjeni za početak izgradnje, rekao je Marco Aurelio Lessa Villela, bivši analitičar za okoliš u Ibami. “Mora postojati ogroman popis stvari… koje bi bile potrebne da cesta na tom mjestu ne bi bila tragedija”, kazao je Villela. Ipak, početna licenca znači da postoji dobra šansa da se krene prema naprijed s provođenjem projekta, rekao je.

Bolsonaro je proslavio licencu u svom tjednom internetskom obraćanju uživo. “Nadam se da će još jedna licenca uskoro stići i da će naš Odjel za promet dobiti odobrenje za početak radova na izgradnji BR-319”, izjavio je predsjednik.

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)