Milanović: Zagreb ‘gluho i bez treptaja’ sluša prijetnje iz BiH

Vrijeme:2 min, 23 sec

 

Predsjednik Zoran Milanović prozvao je u četvrtak vladu jer “gluho i bez treptaja” sluša prijetnje oružjem Bakira Izetbegovića, sina čovjeka odlikovanog za suradnju s Hrvatskom vojskom koja je oslobodila pola BiH, i ponovno pozvao premijera da sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. 

 

Predsjednik, koji  je u prigodi dana Grada Korčule sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, smatrao je nepotrebnim  komentirati USKOK-ovu optužnicu protiv policajaca koji su bivšem lokalnom dužnosniku odavali podatke iz istrage protiv njega i skrenuo je na njemu glavnu temu, položaj Hrvata u susjednoj Bosni i Hercegovini i odustajanje visokog predstavnika od izmjena izbornog zakona pod pritiskom prosvjeda.

Sustav nacionalne sigurnosti ugrožava stanje u Bosni i Hercegovini, a ne neki policajci, rekao je.

“Ali da mi gluho i bez treptaja slušamo prijetnje iz Bosne i Hercegovine, jezik mržnje i netrpeljivosti koji se valja sarajevskim ulicama, prijetnje visokom predstavniku (u BiH) koji si je sam kriv za to jer ide u izmjene izbornog zakona, ali i to malo je previše i rulja mu prijeti pa se prepadne pod pritiskom kasabe, mahale ili berlinske politike”, rekao je.

Izjavu čelnika vodeće bošnjačke stranke SDA Bakira Izetbegovića na predizbornom skupu o spremnosti brojčano nadmoćnih Bošnjaka i oružju oštro je osudilo američko veleposlanstvo u BiH, oporba u BiH nazvala ju je “ratnohuškačkom”, a hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da ga je “zgrozila”.

Bakir Izetbegović sin je Alije Izetbegovića “kojega je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao najvišim državnim veleredom zbog suradnje s Hrvatskom vojskom u ratu u BiH, vojskom koja je oslobodila Bihać, pola BiH, spasila tisuće muslimanskih i bošnjačkih života”, podsjetio je Milanović.

I taj “čovjek jučer prijeti oružjem, prebrojava koliko ih ima, koliko dronova, što je to normalno?”, zapitao je.

Pod pritiskom višednevnih prosvjeda iniciranih vodstvom bošnjačkih i građanskih stranaka u Sarajevu, visoki predstavnik Christian Schmidt odustao je od izmjena izbornih zakona i dao političarima još jedan time out da se dogovore.

“Dobro došao u svijet odraslih gospodine Schmidt. Tvoje ovlasti su ogromne i o njima ovisi sudbina i opstojnost na određeni način naroda koji i ja predstavljam”, rekao je Milanović.

Odbacio je Schmidtovu izjavu da ga “nije kritizirao, već uvrijedio”.

Ponovio je da je Schmidt nije potvrđen u UN-u i na to “s pravom” upozoravaju i stalne članice Vijeća sigurnosti Rusija i Kina, i Srbija pa i Hrvatska, rekao je misleći na sebe.

Predsjednik Hrvatske podsjetio je da je inzistirao mjesecima na izmjeni aktualnog izbornog zakona u BiH koji je na štetu tamošnjih Hrvata i o tome govorio i na samitu NATO-a i ocijenio je da tek sada Schmidt odlučio nešto učiniti.

“Napravio je loš prijedlog koji Hrvatima više šteti nego koristi, onda krene rulja na ulici, čovjek se prepadne pa i to povuče”, rekao je predsjednik.

Schmidtova osobna sigurnost nije ugrožena, rekao je i dodao da u BiH nema oružja.

 

rtv-hb.com/  https://rtv-hb.com//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)