SAD osudio prijetnje nasiljem i ratom zbog Schmidtova ‘poteza’

Vrijeme:3 min, 1 sec

 

Najavljeno je održavanje prosvjeda u Sarajevu u režiji osoba bliskih DF-u koje su izvele i piromanski ‘bal’ prije osam godina. Paraobavještajnim podmetanjima na Hrvate se pokušava prebaciti krivnja

Prvi u nizu prosvjeda koje organizira političko i paraobavještajno podzemlje već danas je na rasporedu u Sarajevu kako bi se pokušalo zastrašiti međunarodnu administraciju u donošenju izmjena Izbornoga zakona i Ustava te zadržati status quo, piše Večernji list BiH. Organiziraju ga isti likovi koji su prije osam godina počeli piromanski “bal” širom BiH spalivši desetine objekata te su se, posve čudno, potpuno izvukli od odgovornosti. Sve se očito organizirano događa s obrisima obavještajnoga rada. Profil Valter Tuzlanski na Facebooku, kojemu je administrator Almir Arnaut Beli, pozvao je na svaljivanje bijesa na visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta

Piromani iz 2014.

“Švabo (pogrdan naziv) je došao izazvati nove podjele i sukobe u BiH. Bez 100.000 ljudi na prosvjedima, nemamo što očekivati. Prosvjedi ispred OHR-a. Samo građanska BiH dolazi u obzir”, napisao je.

I Arnaut je posve izbjegao odgovornost za nasilje 2014. godine. Bio je politički aktivist stranke Sefera Halilovića, a sada je pak na vezi s jednim od dužnosnika Demokratske fronte i iznimno radikalnog Zlatana Begića iz Tuzle. Sve upućuje da ne treba isključiti mogućnost ograničenoga nasilja u cilju zadržavanje sadašnjeg statusa quo. Prijetnje nasiljem ili ratom, koje je kao sredstvo za ostvarenje cilja navela jedna od apelantica pred Europskim sudom za ljudska prava Azra Zornić, brojni u BiH dočekali su s gnušanjem.

Američko veleposlanstvo je na upit Večernjaka o pozivima na nasilje i rat iz redova Željka Komšića, Emira Suljagića te prijetnje smrću na društvenim mrežama upućene visokom predstavniku Christianu Schmidtu oštro osudilo takve pojave.

– U odgovornom javnom diskursu nema mjesta jeziku koji promiče netrpeljivost, prijetnje nasiljem ili razgovor o ratu. Najoštrije osuđujemo sve prijetnje smrću i pozivamo na odgovoran dijalog – naveli su iz Ureda za informiranje Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Unatoč pozivima na smirivanje napetosti, brojne probošnjačke stranke, političari i “intelektualci” pozivali su na još oštriji odgovor. Očekivano je bilo da se, kada se izgube bilo kakvi argumenti protiv odredbi Daytona, Ustava BiH, presuda Ustavnoga suda, poseže za starim udbaškim metodama. Za Hrvate se lijepi UZP, podjela zemlje, agresija. SDP-ov Nermin Nikšić je čak za Schmidta rekao da bi “okončao agresiju”.

Korak dalje otišli su iz pričuvne SDA stranke, također “građanskog” DF-a da OHR uvodi dodatni apartheid čime se nagrađuju “UZP i genocid”. Sastavni dio ovoga propagandno-obavještajnoga rada su i navodi koje je objavio austrijski Der Standard iz pera probošnjačke agitatorice Adelheid Wölfl kako je “nedavno presretnut razgovor prema kojemu bi moglo doći do nasilnih nereda u Hercegovini i proglašenja trećeg entiteta ako se Izborni zakon ne promijeni u skladu sa zahtjevima HDZ-a”. A u suštini se događa sve suprotno od toga i sve se režira iz sarajevske paraobavještajne kuhinje i podzemlja. Cilj je pod svaku cijenu spriječiti mogućnost donošenja odluke koja bi dovela do normaliziranja odnosa Hrvata i Bošnjaka, nego isključivo ostvarenje bošnjačke dominacije i rušenja daytonskog poretka.

Verbalna priprema

Već je napravljena verbalna priprema za izazivanje nasilja i nereda s uvjeravanjem te javnosti kako im se priprema nepravda. Zbog toga bi sljedećih dana mogle biti na udaru mješovite sredine poput središnje Bosne ili Stoca, Mostara koji je u posljednjih mjesec dana bio meta takvog djelovanja kako bi se pokušalo ocrniti hrvatsku stranu te spriječiti eventualne odluke međunarodne uprave. Stranke HNS-a BiH oštro su osudile prijetnje ratom i nasiljem. Po njima, javna haranga bošnjačkih dužnosnika ima za cilj “očuvati mogućnost da se nastavi s projektom realizacije pretvaranja Federacije BiH u bošnjačku državicu” već na sljedećim općim izborima.

Zoran Krešić/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)