Dvije podle propagandističke laži

Vrijeme:2 min, 50 sec

 

Najmanje dvije laži “vrte” posljednjih dana bošnjački političari i njihovi propagandisti. Prva je da će ukoliko Schmidt donese odluku o uvođenju cenzusa od 3 posto na izbor izaslanika iz pojedinih županija u Federalni dom naroda, pripadnici konstitutivnih naroda iz tih županija, kojih je manje od 3 posto biti diskkriminirani jer neće imati svog predstavnika u Domu naroda Parlamenta FBiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

Tako krokodilske suze za 23-oje Hrvata u Bosansko-podrinjskoj županiji ovih dana liju upravo oni koji se zalažu za ukidanje konstitutivnih naroda. Takve valja upitati jesu li Hrvati u Goraždu do sada imali svog predstavnika, pa će im ga Schmidt sada ukinuti? Jesu li Edina Fejzića izabrali i uopće mogli izabrati Hrvati u Goraždu? Naravno da nisu, izabrali su ga Bošnjaci, zapravo je čovjek kupio znatan broj glasova, kako bi ušao u Skupštinu BPŽ, a onda se proglasio Hrvatom i po neustavnom Izbornom zakonu, odnosno protuustavnom naputku SIP-a samoizabrao u hrvatski klub Federalnog doma naroda.

Nacionalni klubovi u Domu naroda nisu mjesta gdje se uhljebi po 17 pripadnika konstitutivnih naroda, već institucija u kojoj sjede izaslanici izabrani od konstitutivnih naroda- dakle njihovi predstavnici, a ne pripadnici. To je smisao demokracije- po definiciji vladavine naroda. A u BiH Ustav je pod pojmom narod definirao Bošnjake, Hrvate i Srbe, kao konstitutivne i ravnopravne narode, a ti pojmovi impliciraju da im se treba omogućiti da mogu izabrati svoje predstavnike u institucije koje su po Ustavu namjenjene za predstavljanje konstitutivnih naroda- a to su domovi naroda i Predsjedništvo BiH.

I presuda Ustavnog suda BiH po apelaciji Ljubić jasno kaže da izaslanici u klubove naroda trebaju biti izabrani od onih koje po Ustavu predstavljaju.

Isti slučaj je s Unskosanskom županijom, gdje Hrvati opet zbog svoje malobrojnosti ne mogu prijeći izborni prag, pa se onda neki Anel Šahinović izabran bošnjačkim glasovima u Skupštinu USŽ proglasi Hrvatom i opet po protustavnim izbornim pravilima samoizabere u hrvatski klub Federalnog doma naroda. E to Schmidt namjerava promijeniti, da jedan narod drugom bira političke predstavnike, kao što je to naložio i Ustavni sud BiH.

Ustavni sud BiH u obrazloženju presude Ljubić jasno je naveo kako Dom naroda parlamenta FBiH nije dom kantona, odnosno županija, što znači da se iz svake županije ne moraju nužno birati izaslanici u Dom naroda. I s druge strane da izaslanici u nacionalnim klubovima ne predstavljaju županije, već konstitutivne narode. Također, Ustavni sud BiH u presudi nalaže da konstitutivni narodi moraju biti što potpunije predstavljani u nacionalnim klubovima, a to znači da na približno jedan postotak svakog od naroda dolazi po jedan izaslanik.

Druga podvala bošnjačkih propagandista je da će nakon uvođenja cenzusa od 3 posto HDZ BiH umjesto dosadašnjih 12 imati 14 izaslanika u hrvatskom klubu Federalnog doma naroda, te da se bez te stranke neće moći izabrati predsjednik i dopredsjednik Federacije BiH, a time i Vlada FBiH, da je Schmidt “uknjižio HDZ” u svoju odluku. To je naravno bezočna laž. Koliko će koja stranka imati izaslanika u Domu naroda ne može se propisati zakonom, pa ni odlukom visokog predstavnika. O tome isključivo odlučuju birači. Hoće li građani hrvatske nacionalnosti, kao pripadnici po Ustavu BiH ravnopravnog i konstitutivnog naroda svoje povjerenje na izborima pokloniti HDZ BiH ili nekim drugim strankama to je njihova stvar i njihovo pravo, koje bi neki, očito da ponište, jednako kao što je pravo pripadnika druga dva naroda da odluče za koga će glasovati.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori