Nikki Haley baca rukavicu u lice Joea Bidena?

Vrijeme:2 min, 17 sec

 

Bivša američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley u ponedjeljak je napala predsjednika Joea Bidena zbog navodno popustljive politike prema Iranu te aludirala na svoju kandidaturu za predsjednicu SAD-a na izborima u studenomu 2024., izvijestili su američki mediji.

Govoreći na skupu na najvišoj razini organizacije „Kršćani ujedinjeni za Izrael“ (Christians United for Israel), Haley je napala Bidena tvrdeći da se njegova vlada želi vratiti na sporazum o nadzoru iranskog nuklearnog programa iz g. 2015. iz kojeg je vlada Donalda Trumpa izašla 2018.

„Kršćani ujedinjeni za Izrael“ najveća je kršćansko-cionistička organizacija u SAD-u, koja podupire Izrael, vrši pritiske na američke vlade, lobira na izborima i promiče u SAD-u židovsko-izraelske interese, a ima 10 milijuna pripadnika.

“Zaslugom slabe Amerike, Iran je u jačoj poziciji nego ikada dosad. A svatko zna što Iran želi. On želi nuklearno oružje, on želi balističke rakete koje bi nosile nuklearno oružje, i on želi upotrijebiti te rakete i nuklearne bombe da uništi i Izrael i Ameriku”, upozorila je Haley.

„Sve što Joe Biden potpiše bit će praktički jamstvo da će Iran pribaviti [nuklearnu] bombu“, rekla je bivša veleposlanika i bivša guvernerica savezne države Južne Karoline. „Ne imati nikakav sporazum [o iranskom nuklearnom programu] bolje je nego imati loš sporazum. Pa ako ovaj predsjednik potpiše bilo koju vrstu sporazuma, nešto ću vam obećati. Sljedeća predsjednica potrgat će ga prvog dana kada dođe u svoj ured.“

„Iskreno rečeno, ponekad je potrebna žena“

Takvu izjavu, kojom je aludirala na vlastitu moguću kandidaturu, okupljeni su pozdravili ovacijama, na što je Haley dodala: „Iskreno rečeno, ponekad je potrebna žena.“ Prošli tjedan ona je nazočila na dva-tri skupa u Iowi, saveznoj državi koja prva održava republikansku predizbornu konferenciju, a na kojoj je bio i republikanski rizničar (pribavljač sredstava za predizbornu kampanju) Kim Reynolds.

Haley, koja je u siječnju napunila 5o godina, lani je izjavila da ne će izaći na predsjedničke izbore 2024. bude li na njima bivši predsjednik Trump odlučio ponovno sudjelovati. Koliko se zna, Trump se još nije odlučio.

Glavni problem za SAD koji se javlja u slučaju ponovnog  suparništva Bidena i Trumpa bio bi njihova starost: prvi bi imao 82 godine, a drugi blizu 79, što znači da bi prvi mandat završio sa 86, a drugi sa 83 godine. Osim toga, obojicu prate razne poslovne i druge afere, njihove i unutar njihove obitelji, a kod Bidena je često primjetna senilnost. Nedavno su procurile vrlo neugodne informacije, video-snimke o razvratu i bezakonju u koje se u Ukrajini upuštao Bidenov sin Hunter Biden. Protiv Trumpa vode se razni postupci utvrđivanja političke, financijske i kaznene odgovornosti.

 

Povezani sadržaj:

Zdravko Gavran: U sjeni rata u Ukrajini otkucava „bomba“ mnogo veća od ukrajinske

 

Hrvatsko nebo