Ministar Filipović otkrio nove cijene goriva: Benzin pojeftinjuje, dizel poskupljuje

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

Ministar gospodarstva Davor Filipović održao je konferenciju za medije nakon telefonske sjednice Vlade Republike Hrvatske. Filipović je otkrio kakve će biti cijene goriva od ponoći na benzinskim crpkama u Hrvatskoj. 

– Od sljedećeg tjedna cijena benzina bit će 13.02 lipe, što je 48 lipa manje u odnosu na dosadašnjih 13 kuna i 50 lipa, dok dizel raste na 13.43 lipe u odnosu na dosadašnjih 13 kuna i 8 lipa – rekao je ministar najavivši promjenu cijena od ponoći.

Cijena plavog dizela zamrzava se u iduća dva tjedna na 9.45 kuna.

– Ograničit ćemo i cijenu plavog dizela. Marža ostaje 65 lipa za benzin i dizel, smanjenje trošarina od 80 lipa na benzin i 40 lipa na dizel – dodao je Filipović

”Ove cijene vrijede dva tjedna”

Cijene će vrijediti 14 dana i odnose se i na sve benzinske postaje, uključujući i one na autocesti, kazao je ministar dodavši da se nada da će sada biti zadovoljni i mali distributeri.

– Jutros oko 10 sati cijena dizela je išla prema dolje, ali vidjet ćemo kakvo će biti kretanje cijena za dva tjedna – rekao je Filipović naglasivši kako smatra da je ovo najbolje rješenje u ovom trenutku.

O plinu

Ministar je zatim upitan oko opskrbe plina. Kazao je da su u ovom trenutku kapaciteti podzemnih skladišta na 41%, a da će do listopada popunjenost biti, kako je najavljeno, 90%.

– Napravit ćemo plan preporuka i ušteda za plin i uskladiti ga s EU i sigurno ćemo i mi izaći s preporukama građanima – rekao je Filipović odgovarajući na pitanje novinara oko preporuka nekih EU zemalja svojim građanima da smanje temperaturu grijanja ove zime.

O otkazivanju posjeta srbijanske ministrice

– Mislim da je mnogima jasno da u ovim izmijenjenim geopolitičkim okolnostima Hrvatska ide prema tome da postane energetsko čvorište, a Srbija je zabrinuta za svoju energetsku budućnost – kazao je ministar komentiravši najavljeni pa otkazani posjet srbijanske kolegice Zorane Mihajlović

O razlozima njezina otkazivanja posjeta Filipović kaže da vjeruje da dolaze od “njena šefa Aleksandra Vučića”.

Podsjetimo, Vlada je prije mjesec i pol dana donijela odluku o zamrzavanju cijena naftnih derivata u Hrvatskoj. Nakon prvotnih 30 dana, koliko je odluka bila na snazi, Vlada je produžila zamrzavanje cijena na svim benzinskim crpkama osim onih na autocestama za još dva tjedna koja ističu danas.

https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)