Koje ciljeve odnosno zadaće ima nadbiskup Mate Uzinić?

Vrijeme:3 min, 42 sec

 

Gradi li riječki nadbiskup Uzinić “novu religiju koja se nadahnjuje na slici Krista Isusa”, ili samo prilagođuje liberalnim trendovima u suvremenom svijetu Katoličku crkvu, feminizira ju, protestantizira i relativizira? Ili ima i drugih dalekosežnih ciljeva odnosno zadaća? – Recimo preuzeti mjesto zagrebačkog nadbiskupa i postati kardinal (stožernik) Katoličke crkve iz Hrvatske? Ili se uključiti među “graditelje” neke nove religije i njezine nove “Crkve”? 

Na našem području, zbog koji se održavaju ovi Susreti, događaju se susreti različitosti, ali i sukobi i zato je važno da u razgovorima, pitanjima, tražimo putove u kojima ćemo spojiti različitosti bez potrebe za sukobljavanjem, a sve kako bismo postali graditelji nove religije koja se nadahnjuje na slici Krista Isusa, na njegovom primjeru i iz njegovog primjera živjeti svoje odnose, poručio je mons. Uzinić.

Upravo citiranu rečenicu nismo izmislili mi, nego je prepisana sa službene stranice riječke nadbiskupije i metropolije, iz izvještaja od 10. srpnja pod naslovom „Mons. Mate Uzinić predvodio sv. Misu u povodu početka 1. Mediteranskih teoloških susreta“.

Mons. Mate Uzinić predvodio sv. Misu u povodu početka 1. Mediteranskih teoloških susreta

Povodom nastupa nekih čudnih teologa odnosno teologica/teologinja na tim „teološkim susretima“ što ih je biskup Uzinić „prenio“ iz Dubrovnika na područje svoje nove nadbiskupije, riječke, u Lovran u Istri, pojavili su se kritički komentari na samo ponekom katoličkom portalu.

Čitateljima bismo preporučili studiozan prikaz i analizu iz pera mr. sc. Snježane Majdandžić-Gladić, urednice portala „Vjera i djela“.

Mediteranski teološki susreti – treći čin vrhunske teološke podvale

Dodali bismo još, radi pune informiranosti, da je upravo danas bitno.net prenio objavu  nadbiskupa Uzinića s njegova Facebook-profila, u kojoj se osvrnuo na Prve mediteranske teološke susrete održane prošli tjedan u Lovranu. Osvrnuo se na kritike na račun “fotografije” đakonice Evangeličke (luteranske) crkve iz Rijeke, kojoj je Uzinić inače omogućio upotrebu katoličkih crkvenih prostora za vjerske potrebe njezine Crkve, ako to uopće jest Crkva. (Usput rečeno, o dotičnoj osobi pojavila su se u medijima dosad tri tituliranja: „svećenica“, „pastorica“, „đakonica“. A tko je uopće ona, može se više doznati u spomenutom analitičkom prikazu magistrice Majdandžić-Gladić.

Nadbiskup Uzinić o slučaju ‘pastorica’: ‘Osuđivanje i isključivost nisu dio katoličke vjere’

Sve primjedbe i kritike s katoličke strane nadbiskup kvalificira kao “isključivost”.

Bilo kako bilo, čini se da nadbiskup Uzinić svojski radi na stvaranju „nove religije koja se nadahnjuje na slici Krista Isusa“. Ta njegova nova religija ima neke nove odgovore koje Katolička crkva još nema, a ujedno briše iz pamćenja službene i neslužbene odgovore koje Katolička crkva daje već puna dva tisućljeća. O čemu je tu uz ostalo riječ, pokazuje pismo biskupa mostarsko-duvanjskog Ratka Perića dubrovačkomu Uziniću pisano prije tri godine koje počinje ovako:

Dragi Mate, biskupe! Javljam Ti se kao stariji kolega mlađemu, susjed susjedu, kao da smo za kakvim javnim dijaloškim stolom a posrijedi je Ljetna teološka škola u Dubrovniku odnosno kontroverzna i pozvana predavačica.

I ove godine, umirovljeni biskup Perić javno se obratio nadbiskupu Uziniću reagirajući na jednu od njegovih „novoreligijskih“ izjava, onoj o katoličkom učenju o pobačaju, s temeljnom porukom: „Čudim se da nakon dvije Ljetne škole teologije nemate odgovor na slučaj Čavajda“:

https://www.bitno.net/vijesti/biskup-peric-porucio-nadbiskupu-uzinicu-cudi-me-da-nakon-dvije-ljetne-skole-teologije-nemate-odgovor-na-slucaj-cavajda/

 

Napomena uredništva Hrvatskog neba uz naslovnu sliku, preuzetu iz medija The Hans India:

https://www.thehansindia.com/news/international/in-swedish-churches-women-priests-outnumber-their-male-counterparts-642535

U članku od 29. kolovoza 2020. pod naslovom In Swedish Churches, Women Priests Outnumber Their Male Counterparts – U švedskim crkvama žene svećenice brojčano su premašile svoje muške kolege piše:

Prvi put u povijesti, švedske svećenice brojčano su premašile svoje muške kolege, šezdeset godina nakon što im je prvi put dopušteno nositi klerički kolar, priopoćila je u srijedu Švedska Crkva. Od 3600 svećenika koji u Švedskoj obavljaju tu službu, ženskih je 1533, ili 50,1 posto, po navodima Cristine Grenholm, tajnice Švedske Crkve.

Dodatna napomena uredništva Hrvatskog neba: “Švedska Crkva” (ili “Crkva Švedske” – Svenska kyrkan) evangelička je luteranska nacionalna crkva sa sjedištem u Uppsali, gdje stoluje njezin uppsalski nadbiskup, a trenutno je to Antje Jackelén, nadbiskupica, prvi žena na funkciji tamošnjeg nadbiskupa.

Švedska crkva imao oko pet i pol milijuna pripadnika i najveća je kršćanska denominacija u Švedskoj, najveća luteranska denominacija u Europi i treća po veličini na svijetu – iza Etiopijske evangeličke crkve i Evangeličke luteranske crkve u Tanzaniji.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori