U Njemačkoj zbog energenata izvanredna situacija

Vrijeme:3 min, 2 sec

Tuširati se može cijeli dan, ali tople vode ima samo između 4 i 8 sati, 11 i 13 sati te 17 i 21 sat. Prigušuje se javna rasvjeta, ograničava grijanje stanova na 17 stupnjeva, a bazeni hlade i zatvaraju. Prve su to mjere uvedene za građane u dijelovima Njemačke kako bi se uštedjela energija u jeku krize s njezinom opskrbom.

Njemačka je vlada još prošlog mjeseca zbog smanjenja pritoka ruskog plina aktivirala drugi od tri stupnja plana za opskrbu plinom u izvanrednim situacijama, tzv. alarmantni stupanj, koji stupa na snagu u slučaju smetnje u opskrbi plinom ili pojačane potražnje, a država još ne intervenira, nego prepušta tržištu da regulira situaciju, piše zagrebački Večernji list.

Zbog toga je Njemačka počela ograničavati toplu vodu, prigušivati uličnu rasvjetu i zatvarati bazene te se utjecaj energetske krize počinje širiti iz industrije u urede, centre za slobodno vrijeme i domove. Golemo povećanje cijena plina izazvano potezom Rusije prošlog mjeseca da oštro smanji opskrbu Njemačkoj gurnulo je najveće europsko gospodarstvo u najgoru energetsku krizu od šoka cijena nafte 1973. godine. Uvoznici plina i komunalna poduzeća bore se za opstanak, a računi potrošača vrtoglavo rastu, s nekim upozorenjima na rastuće trvenje, piše Financial Times. – Situacija je više nego dramatična. Socijalni mir u Njemačkoj u velikoj je opasnosti – rekao je Axel Gedaschko, čelnik federa- cije njemačkih stambenih poduzeća GdW, ističući da je “socijalni mir u Njemačkoj u velikoj opasnosti”.

Također, Helmut Dedy, čelnik Njemačke udruge gradova, rekao je da “cijelo društvo” sada mora smanjiti potrošnju energije štedeći ljeti “da bismo zimi imali tople stanove”. Imao je i nekoliko prijedloga, među kojima su isključivanje semafora noću, zatvaranje dovoda tople vode u zgradama općina, muzejima i sportskim centrima, namještanje klima-uređaja i gašenje svjetala kojima se osvjetljavaju povijesne građevine. Neki su već poduzeli mjere. Okrug Lahn-Dill, u blizini Frankfurta, isključit će toplu vodu u svojih 86 škola i 60 sportskih dvorana od sredine rujna, a nadaju se da će tim potezom uštedjeti 100.000 eura na troškovima energije. Düsseldorf je privremeno zatvorio veliki bazenski kompleks Münster-Therme. U međuvremenu je i Berlin snizio temperaturu na otvorenim bazenima za dva stupnja. U zapadnoj Njemačkoj primjer je Köln, koji prigušuje uličnu rasvjetu na 70 posto pune snage od 23 sata. Stanovnici također poduzimaju mjere, ponovno aktiviraju peći i kamine na drva. Prodaja drva za ogrjev, drvenih peleta i ugljena, kao i plinskih kanistera i patrona, naglo je skočila. Dok napetosti oko ruskog rata u Ukrajini eskaliraju, dužnosnici strahuju da bi se situacija mogla pogoršati. Rusija u ponedjeljak zatvara svoj glavni plinovod prema Njemačkoj, Sjeverni tok 1, na 10 dana planiranog održavanja. Mnogi u Berlinu strahuju da se više nikada neće otvoriti.

Kraće tuširanje

Njemačka je prošlog mjeseca poduzela ključni korak prema racionalizaciji plina kada je ministar gospodarstva Robert Habeck aktivirao drugu fazu hitnog plana za plin. – Situacija na tržištu plina je napeta i ne možemo jamčiti da se neće pogoršati. Mo- ramo biti spremni da ne postane kritična – rekao je. Habeck, koji kaže da se sada kraće tušira, apelirao je na stanovništvo da štedi energiju, a općine i vlasnici nekretnina poslušali su poziv. U četvrtak je Vonovia, najveći stambeni stanodavac u zemlji, poručila da će sniziti temperaturu plinskog centralnog grijanja svojih stanara na 17 stupnjeva između 23 i 6 sati. Rečeno je da će se tom mjerom uštedjeti osam posto na troškovima grijanja. Stambena udruga u saskom gradu Dippoldiswaldeu, u blizini češke granice, ovog je tjedna otišla korak dalje rekavši da racionalizira opskrbu toplom vodom za stanare. Od sada se mogu tuširati vrućom vodom samo između 4 i 8 sati, 11 i 13 sati te 17 i 21 sat.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)