Devetero torijevaca u utrci za Johnsonova nasljednika

Vrijeme:2 min, 51 sec

 

 

Devetero konzervativaca za sada je ušlo u utrku za nasljednika Borisa Johnsona na poziciji britanskog premijera, samo nekoliko dana nakon što je Johnson popustio pod pritiskom i odlučio odstupiti, prenosi AFP.

Oporezivanje kao tema bi mogla dominirati utrkom za vodstvo Konzervativne stranke, pošto se Ujedinjeno Kraljevstvo suočava s nezgodnom kombinacijom visoke inflacije i povećanja troškova života uz stagnirajući rast i relativno visoke porezne stope.

Bivši ministri zdravstva Jeremy Hunt i Sajid Javid obećali su smanjiti porez na dobit nakon što su obojica odvojeno objavili kandidaturu za torijevsko vodstvo. Hunt i Javid su, u odvojenim intervjuima za Telegraph, rekli da neće samo odustati od planova bivšeg ministra financija o povećanju poreza na dobit s 19 na 25 posto, već da će smanjiti stopu poreza na 15 posto. Dvojica članova vlade, ministar financija Nadhim Zahawi i ministar prometa Grant Shapps otkrili su svoje ambicije za ulazak u utrku. Zahawi, nasljednik Rishija Sunaka, rekao je ranije ovog tjedna da “su sve opcije na stolu” kad je upitan o poreznoj politici.

Hunt, Javid i Zahawi nisu među najpopularnijim članovima Konzervativne stranke prema nedavnim anketama, ali su među najistaknutijima koji su pokrenuli kampanje. Osim njih, kandidaturu je najavio Shapps, iskusni zastupnik koji je prvi put služio u vladi još 2010., ali se ni on ne smatra favoritom u anketama. No ministar obrane Ben Wallace, koji uživa najveću popularnost u najnovijim anketama, rekao je da se neće kandidirati nakon razgovora s kolegama i obitelji.

Rani favorit je bivši ministar financija Rishi Sunak, koji je pomogao pokrenuti pobunu u vladi koja je dovela do Johnsonove prisilne ostavke u četvrtak. Sunak, tijesno ispred Truss u najnovijoj anketi o popularnosti članova Konzervativne stranke, odmah je privukao potporu dijela zastupnika, ali i gnjev onih odanih Johnsonu.

Sunak i Javid podnijeli su ostavke u utorak navečer i naveli desetke mlađih kolega da slijede njihov primjer, čime su prisilili svog bivšeg šefa da odstupi s pozicije vođe torijevaca 36 sati kasnije. Johnson, čija je trogodišnja premijerska dužnost obilježena skandalima, izlaskom zemlje iz Europske unije i pandemijom koronavirusa, rekao je da će ostati na dužnosti dok se ne izabere njegov nasljednik.

Članovi Konzervativne stranke trebali bi izabrati svog novog vođu prije godišnjeg skupa konzervativaca početkom listopada. Čak 358 torijevskih zastupnika glasat će u više krugova sve dok se ne izabere dvoje kandidata za završni krug.

Glavna državna odvjetnica i zagovornica Brexita Suella Braverman, relativno nepoznata bivša ministrica za ravnopravnost Kemi Badenoch i torijevski zastupnik iz zadnje klupe Tom Tugendhat također su objavili svoje kandidature. To je učinila u nedjelju i zastupnica Penny Mordaunt. Očekuje se da će u utrku ući i ministrica vanjskih poslova Liz Truss. Šefica britanske diplomacije miljenica je Konzervativne stranke i redovito je bila među najpopularnijim političarima te stranke prema anketama web stranice Conservative Home. Truss pomno njeguje svoj imidž u javnosti, a prošle je godine fotografirana u tenku, što je podsjetilo na poznatu fotografiju prve britanske premijerke Margaret Thatcher iz 1986. godine. Truss (46) se isprva protivila brexitu, ali je na referendumu 2016. godine rekla da se predomislila.

Sada je zadužena za odnose s EU-om oko trgovinskih pravila za Sjevernu Irsku nakon brexita i zauzima sve oštriji stav u pregovorima. Truss je u utorak rekla da Johnson ima njezinu “stopostotnu podršku” i pozvala kolege da ga podrže. U četvrtak je premijer popustio pod sve većim pritiskom, a ministrica je, pak, rekla da je Johnson svojim povlačenjem donio ispravnu odluku.

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)