Pregled tjedna Hrvatskog neba (8)

Vrijeme:3 min, 17 sec

 

I ovaj tjedan Hrvatsko nebo obradilo je niz važnih tema, probijalo led i otkrivalo istinu, komu pravo – komu krivo, u ovoj ustajaloj i kontroliranoj hrvatskoj žabokrečini.

Sve primjedbe i kritike upućene Milanoviću, pa i kad su opravdane, ne mogu prikriti činjenicu da se premjer Plenković, njegovi „obožavatelji” i maintream-falangisti ponose bezuvjetnim popuštanjem stranim središtima moći – istaknuo je 2. srpnja M. O. u svojoj stalnoj kolumni „Dnevni bljesak“:

Milanovićevo državničko postavljanje u Madridu na udaru mainstream-falange

Naš čitatelj-suradnik koji se potpisuje kao Lovel Franić bavi se izborima u Splitu kako bi pokazao koliko svi takvi izbori u Hrvatskoj na kojima petina ili još manji broj glasača odlučuje o budućoj vlasti ne daju nikomu potrebni demokratski legitimitet, a „izabrani“ ipak vladaju kao da ga imaju.

Lovel Franić: Pobjeda Puljka i poraz demokracije!

U novom nastavku iz knjige odabranih članaka Ive Korskyja došle su na red teme o pitanjima tradicionalnog i suvremenog katolicizma i vjerske slobode, izjednačivanja vjere i nacije, veličine blaženog, to jest svetog nadbiskupa Stepinca i djelovanja katolika u politici u  demokratskom društvu. Riječ je o člancima objavljenima 1960., uoči Koncila, 1964., za vrijeme Koncila, i 1957., prije Koncila.  Članci o strašljivosti ili licemjerstvu i o Beogradskom protokolu (o obnovi diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Jugoslavije) bit će preneseni u sljedećem nastavku.

Ogledi iz prošlosti Ivo Korsky: Hrvatski nacionalizam (13)

Zorica Vuković piše o ljevičarskoj Frankfurtskoj školi i njezinu pogubnom utjecaju na intelektualce i procese kojima se od 1968. razarala tradicionalna zapadna i kršćanska slika svijeta i takva politička teorija i praksa u SAD-u i po svijetu.

Zorica Vuković: Eppur si muove

Zbog iznimno velika zanimanja čitatelja i aktualnosti teme o „smrti tuđmanizma“, naš portal  donio je kao jednu cjelinu sva tri prethodno objavljena dijela ogleda našeg kolumnista Zdravka Gavrana „Tuđmanizam je mrtav, politike oblikuju noviji čelnici i naraštaji“.

Z. Gavran: „Tuđmanizam je mrtav, politike oblikuju noviji čelnici i naraštaji“ (sve)

Ove godine navršilo se 30 godina od međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, 30 godina priznate neovisnosti. Na pitanje kako je stvorena Republika Hrvatska odgovor je Domovinski rat, a zasluge pripadaju  braniteljima, predsjedniku Franji Tuđmanu i dijaspori koja je cijelo vrijeme pomagala financijski, materijalno i na druge načine ne samo Hrvatsku, nego i Bosnu i Hercegovinu. Dakle, Domovinski je rat, treba to istaknuti, temelj suvremene Hrvatske – piše naš novi suradnik Anto Periša u članku u kojem prikazuje iskrivljenu logiku i neke opačine „antifašizma“.

Anto Periša: Koji su temelji neovisne Hrvatske?

Na kraju svoje nove, ljetne kolumne Šiljo pita sebe i ostale: Ili smo digli ruke i od svoga i od tuđeg truda da nešto bolje zasnujemo? I od udruga i od stranaka i od zajednica i od pokreta? I od alternative vladajućima koja bi bila po našoj volji i mjeri? I od tuđih, i od lažno naših, i od stvarno naših, i od bivših naših, i od budućih naših… ljudi? Digli, u pogledu političkog zajedništva, ruke i od samih sebe? Zadovoljni privatnim ili športskim ili vjerskim ili kojim drugim užim kružokom u kojem se možda nalazimo. Pomireni, sebično ili “nesebično”, s onim što su nam drugi pripravili.

Šiljo: Digli ruke i od samih sebe?

Vlada Republike Hrvatske imala je mogućnost uložiti veto kod NATO saveza u svrhu zaštite Hrvata u BiH, ali nije to učinila. To je grijeh propusta najgore vrste. Hrvati u BiH ključni su dio hrvatskoga nacionalnog korpusa – piše Ante Beljo, jedan od utemeljitelja i bivših visokih dužnosnika HDZ-a, bivši politički emigrant, bivši narodni zastupnik i bivši ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, a sadašnji predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva.

ANTE BELJO: Plenković potpisao osmrtnicu hrvatskom narodu u BiH

 

Prethodno:

Pregled tjedna Hrvatskog neba (7)

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)