Kina povećava rekordni uvoz ruske nafte i smanjuje uvoz iz Saudijske Arabije

Vrijeme:1 min, 59 sec

 

Kina je povećala rekordni uvoz jeftine ruske sirove nafte u lipnju unatoč padu ukupnog uvoza sirove nafte u Kinu. Za to vrijeme, Kina je smanjila uvoz s Bliskog istoka i zapadne Afrike, piše Reuters. Prema stručnjacima za praćenje prometa naftnim tankerima Vortex, Kpler i Refinitiv, Rusija je glavni dobavljač Kine drugi mjesec zaredom, nadmašivši Saudijsku Arabiju. Kina je najveći svjetski uvoznik sirove nafte, a ruska nafta pomaže kineskim rafinerijama da zadrže niske troškove u vrijeme kada su njihove marže smanjene zbog usporavanja potražnje zbog strogih kontrola oko novog širenja virusa u Kini.

Uvoz ruske nafte u lipnju, uključujući pomorske isporuke i opskrbu naftovodima, trebao bi iznositi ukupno oko 2 milijuna barela dnevno što je oko 15% kineske potražnje za sirovom naftom, što je na razini rekordne količine u svibnju. U međuvremenu, predviđa se da će ukupni saudijski uvoz nafte u lipnju pasti na dvogodišnju najnižu razinu od 1.3 milijuna barela po danu (bpd), procjenjuje Refinitiv. Pomorske isporuke iz Rusije procijenjene su na između 1.04 i 1.15 milijuna barela po danu prošlog mjesec. Osim toga, Kina bi trebala primiti približno 880 000 bpd ruske nafte putem dva naftovoda: Istočni Sibir-Tihi ocean (ESPO) i naftovoda Kazahstan-Kina u skladu s ugovorima između vlada.

Uz Indiju, trećeg najvećeg uvoznika sirove nafte u svijetu, azijske gospodarske sile od svibnja su povećale uvoz ruske nafte nakon što su zapadne kompanije odustale od poslova s ​​Moskvom. Zajedno, dvije najmnogoljudnije zemlje su kupile dodatnih 1 milijun bpd ruske nafte u svibnju u odnosu na travanj. To je jednako petini ukupnog ruskog izvoza, pružajući Moskvi zaštitu od zapadnih sankcija dok istovremeno Kina i Indija povećavaju svoj profit rafinerija kod kuće.

Očekuje se da će kineske rafinerije također zadržati stabilne dotoke nafte Urals, tradicionalno namijenjene europskim rafinerijama. Privučeni rekordnim popustima od čak 40 dolara po barelu u odnosu na naftu Brent iz sjeverozapadne Europe, indijske rafinerije i kineske tvornice povećale su kupnju nafte iz Urala.

Kina je smanjila uvoz sirove nafte iz Saudijske Arabije i Iraka, koje su pale za 40%, odnosno 30% mjesečno, kao i od Angole, čiji izvoz u Kinu je pao za četvrtinu. Međutim, neki energetski analitičari procjenjuju da bi kineski apetit za ruskom naftom mogao posustati u nadolazećim mjesecima zbog rastućih troškova prijevoza i budući da Indija privlači sve više isporuka iz Rusije u sve većem rivalstvu s Kinom.

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori