Lovel Franić: Pobjeda Puljka i poraz demokracije!

Vrijeme:3 min, 8 sec

 

U nedjelju 26. lipnja 2022.g. održani su prijevremeni lokalni izbori za vijećnike u Gradskom vijeću i gradonačelnika Grada Splita. U popis birača bilo je upisano 146.576 birača, izbori su održani na 163 biračkih mjesta na području Grada Splita, a na njima je sudjelovalo 10 stranačkih kandidacijskih lista te jedna kandidacijska lista grupe birača za izbor 31 vijećnika, i devet kandidata za izbor gradonačelnika.

U prvom krugu izbora najviše glasova dobio je kandidat stranke CENTAR Ivica Puljak za kojeg je glasovalo 22.561 birača, a to je samo 15,39 posto od svih 146,578 upisanih birača! Što znači da on NEMA demokratski kvalificiran izborni legitimitet jer na izborima nije dobio broj glasova te političku potporu i potvrdu demokratski kvalificirane većine svih birača, nego minornih 15,39 posto ili jednu petnaestinu (1/15) glasova svih birača! U drugom pak krugu gradonačelničkih izbora koji su održani 2021.g. dobio je 35.565 i 24,0 posto glasova svih birača, no sada se kod ovih izbora na temelju bojke dobivenih glasova u prvom krugu i niske stope izlaznosti birača osnovano može pretpostaviti da u predstojećem drugom krugu izbora koji će se održati 10. srpnja 2022.g., ne će moći značajnije povećati broj dobivenih glasova pa čak i ako se u međuvremenu „sjeti“ i iz osobne arhive izvuče snimku da je u mladosti uz gitaru pjevao i „četničke“ pjesme!

Prema rezultatima izbora u totalu vidi se i zna se i kako i na koji način tj. s kojim i kakvim izbornim legitimitetom su u Gradsko vijeće izabrani vijećnici s kandidacijske liste stranke CENTAR. Stranka CENTAR s dobivenih minornih 13,21 posto glasova svih birača (19.376 glasova od 146.578 birača), osvojila je potpuno nerazmjerno tome a po RAZMJERNOM (!) izbornom sustavu čak 48,39 posto (15 od 31) vijećničkih mandata! Za osvajanje jednog mandata trebalo joj je u prosjeku 1.292 glasova ili 0,88 posto glasova svih u popis upisanih birača. Što nedvojbeno i zorno, i valjano i relevantno pokazuje i dokazuje da ti vijećnici NEMAJU demokratski kvalificiran IZBORNI LEGITIMITET, odnosno broj glasova i političku potporu i potvrdu demokratski kvalificirane većine svih birača!

Taj i takav pak KARIKATURALNI izborni legitimitet zbog njegovog tog i takvog drastičnog DEMOKRATSKOG DEFICITA, u demokratskoj i pristojnoj državi, humanom društvu, političkoj kulturi, moralu i estetici te u politološkoj terminologiji i političkoj praksi naziva se trash ili otvoreno vulgo – „smeće“! Pa i svi izbori općenito na kojima kao što je to bilo na ovim izborima masovno PROTESTNO ili zbog BIRAČKE APATIJE (a ne zbog „fjake“!) ne izađe više od DVIJE TREĆINE (2/3) tj. 69,40 posto odnosno 100.261 apstinenata od 146.578 svih birača, NEMAJU demokratski kvalificiran LEGITIMITET odnosno političku potporu i potvrdu demokratski kvalificirane većine svih birača! Taj i takav pak KARIKATURALNI legitimitet zbog njegovog tog i takvog drastičnog DEMOKRATSKOG DEFICITA, u demokratskoj i pristojnoj državi, humanom društvu, političkoj kulturi, moralu i estetici te u politološkoj terminologiji i političkoj praksi naziva se također trash ili otvoreno vulgo – „smeće“!

U mnogim analizama rezultata izbora političkih analitičara i komentarima objavljenim u medijima ističe se ocjena da su kandidat Ivica Puljak i stranka CENTAR nadmoćno pobijedili, „pomeli“ i „rasturili“ političke suparnike na izborima. Što prema rezultatima izbor i jest točno, ali nije i cijela istina o izborima? Jer kandidat Ivica Puljak i stranka CENTAR nisu samo nadmoćno pobijedili, „pomeli“ i „rasturili“ političke suparnike na izborima; nego su nerazmjerom između dobivenih glasova birača i osvojenih vijećničkih mandata kao i nelegitimnošću odnosno tim i takvim DEMOKRATSKIM DEFICITOM ponizili i porazili i DEMOKRACIJU općenito kao politički sustav, a to im je omogućio i sâm NEDEMOKRATSKI izborni sustav kao i uvjeti te političko, društveno i medijsko ozračje u kojim i kakvim se održavaju i provode izborna kampanja, izborni proces i izbori kao cjelina!

 

Hrvatsko nebo

Odgovori