Procurio tajni razgovor Putina i Macrona uoči invazije: ‘Ma radije bih išao na hokej…’

Vrijeme:2 min, 23 sec

 

Macron je nastojao nagovoriti Putina na summit s Bidenom, očajnički pokušavajući naći diplomatsko rješenje uoči ruskog napada na Ukrajinu. Ali, ruski predsjednik je imao druge planove…

‘Znaš, radije bih igrao hokej’ – ovako je nonšalantno Vladimir Putin odgovorio Emmanuelu Macronu na ponudu da održi sastanak s Joe Bidenom samo nekoliko dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači.  Sada je nakon više od četiri mjeseca od početka ruske “specijalne vojne operacije” procurila snimka jednog napetog telefonskog razgovora ruskog i francuskog predsjednika koja zorno prikazuje kako Putin nije ni namjeravao mijenjati svoje planove.

Poznato je da je uoči početka invazije u veljači Macron pokušavao pronaći mirno rješenje u izravnim razgovorima s Putinom. Macron nastojao nagovoriti Putina da se susretne s Bidenom, očajnički pokušavajući naći diplomatsko rješenje uoči ruskog napada. Ali, ruski predsjednik je imao druge planove.

“Da ti iskreno kažem, ja bih htio otići igrati hokej na ledu. Sad razgovaram s tobom iz sportske dvorane prije istezanja. Ali, razgovarat ću sa svojim savjetnicima…”, dobacio je Putin Macronu na kraju razgovora kada mu je ovaj sugerirao da se dogovori summit američkog i ruskog predsjednika.  A taj razgovor odvio se 20. veljače, otkrivaju britanski i francuski mediji.

Ti komentari iz povjerljivog telefonskog razgovara sada će biti središnja tema dokumentarca “Predsjednik, Europa i rat” koji će biti objavljen na francuskoj televiziji ovog četvrtka.

Poznato je i kako je počeo taj njihov razgovor:

MACRON: Htio bih da mi prvo kažeš kakva je tvoja procjena situacije i možda da mi baš direktno, kakva je već naša navika, kažeš, koje su tvoje namjere.

PUTIN: Što da kažem. Pa sam vidiš što se događa. Zelenski ti laže. Naš dragi kolega gospodin Zelenski ne čini ništa da se drži Minskog sporazuma

MACRON: Ne znam je l’ tvoj pravni savjetnik učio pravo! Što se mene tiče ja samo gledam što pravno piše i pokušavam to slijediti.

PUTIN: Moramo uzeti u obzir potrebe i prijedloge separatista u istočnoj Ukrajini

MACRON: Ali, nije nas briga za njihove prijedloge. Tražit ću od Zelenskoga da smiri sve, i u vojsci i na društvenim mrežama. Nemoj popustiti provokacijama bilo kakve vrste u sljedećim danima.

Inače, Macronovih sastanci i razgovor s Putinom uoči invazije bili su i hvaljeni i kritizirani. Fanovi Macrona hvalili su zato što drži otvoreni kanal s Putinom, dok kritičari tvrde da su te razgovore Rusi iskorištavali za svoje ciljeve.

Iz Pariza su nakon tog njihovog telefonskog razgovora objavili kako je u načelu dogovoreno da se planira summit Bidena i Putina, ali kako je poznato to se nije nikada dogodilo. Macron je razgovarao s Putinom i dan kasnije, 21. veljače, no ni to nije pomoglo. Rat je počeo 24. veljače.

 

https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)