Irska katedrala ugostila izložbu nazvanu po poganskoj božici kako bi istaknuli “klimatske promjene”

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

Povijesna katolička katedrala na jugu Irske ugostila je divovsku zemljanu skulpturu nazvanu po poganskoj ‘božici’ zemlje, u ekološkom prikazu koji pokušava “cijeniti složene ritmove našeg planeta“.

Povijesna katedrala Cobh u biskupiji Cloyne tako  je dom divovske skulpture zemlje, nazvane GAIA, koja je dizajnirana da naglasi svijest o “klimatskim promjenama”. Ime GAIA proizlazi od grčke božice zemlje iz antičke mitologije – božice koja je također poznata pod imenom “Pachamama” među južnoameričkim domorodačkim narodima.

Katedrala Cobh najviša je crkva u Irskoj i istaknuta je vjerska i geografska znamenitost koju je projektirao istaknuti arhitekt gotičkog preporoda Edward Pugin.

Izložba GAIA, koja se održavala od 15. do 26. lipnja u sklopu Cork Midsummer Festivala, sastoji se od skulpture zemlje koja se drži iznad klupa u katedrali, u središtu lađe.

Promjera sedam metara, skulpturu je izgradio britanski umjetnik Luke Jerram, koji se nadao da će upozoriti gledatelje da se “hitno moramo probuditi i promijeniti svoje ponašanje” kako bismo zaštitili “ekosustav”. “Moramo brzo napraviti potrebne promjene, kako bismo spriječili klimatske promjene”, rekao je o projektu.

Skulpturu je u Cobh donio bračni par iz Belfasta, Anne i Garry Wilson, u suradnji sa svećenstvom i upravom katedrale. Prethodno je bila izložena u anglikanskoj katedrali u Rochesteru.

Najavljujući izložbu GAIA, biskup Cloynea William Crean rekao je da će ona naglasiti “potrebu poštovanja i njegovanja našeg zajedničkog doma koji je neopisivo lijep, ali krhak u ravnoteži potrebnoj cijeloj ljudskoj obitelji koja ga mora dijeliti.”

“Ljudima je ekologija potrebna,” rekao je biskup Cloyne, to je “briga i za blagoslove prirodnog svijeta koji svima omogućuje da žive dostojanstveno i u miru.”

Pohvalio je “kreativnost umjetnika”, za koju je rekao da “otvara naše umove našoj plemenitoj odgovornosti da se brinemo za zemlju i cijelu ljudsku obitelj, čime naša srca i duše ponovno probuđuju našu duhovnu osjetljivost da promišljamo i preispitujemo naše životne obrasce i putove.”

Irski portal Catholic Arena kritizirao je izložbu zbog njezine ne-religijske promocije i sadržaja, rekavši:

”U vrijeme kada se u javnim zgradama poput bolnica skidaju raspela i uklanjaju bilo kakvi ostatci vjere, pri čemu se izruguju katolici, organizatori ovog događaja uopće nisu spomenuli Boga ili vjeru u svoju promociju ovog događaja. Mogli su ga nazvati “Božje stvaranje” ili nešto sa sličnim osjećajem poštovanja prema onima koji vjeruju, umjesto da su ga nazvali po poganskom božanstvu kao što je “Gaia”.

Catholic Arena također je komentirao kako „Crkva treba kreativnost i umjetnost, ali na način koji usmjerava ljude prema Bogu; te ne treba dopustiti da je koriste poput dvorane neke lokalne zajednice.”

 

https://www.quovadiscroatia.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)