Stoltenberg: Rusko-ukrajinski rat završit će pregovorima

Vrijeme:1 min, 22 sec

 

Mirovni pregovori naposljetku će dovesti do kraja sukoba između Rusije i Ukrajine, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu španjolskom listu El Pais. To po njegovu mišljenju ne znači da bi Zapad trebao prestati slati oružje Kijevu ili smanjiti pritisak sankcija na Moskvu. “Najvjerojatnije će ovaj rat završiti za pregovaračkim stolom”, rekao je Stoltenberg, priznajući da izravna vojna pobjeda nije izgledna, u intervjuu kako ga je prikazao hrvatski portal gepolitika.news. 

“Naša je odgovornost osigurati da Ukrajina bude u najboljoj mogućoj poziciji i pomoći joj da ostane suverena i neovisna europska nacija”, rekao je Stoltenberg. Najbolji način da se ojača pozicija Kijeva uoči pregovora s Moskvom jest “pružanje snažne vojne potpore, ekonomske potpore i promicanje oštrih sankcija prema Rusiji”, dodao je.  Odbio je prognozirati kada bi se mogli održati idući pregovori između Rusije i Ukrajine.

“Mir se uvijek može postići predajom. Ipak, Ukrajina se bori za svoju slobodu, za svoje pravo na postojanje, za pravo da bude demokratska nacija bez pokoravanja moći Rusije. A Ukrajinci su spremni platiti vrlo visoku cijenu, žrtvovati se za te vrijednosti. Nije na nama da im govorimo dokle bi njihove žrtve trebale ići”, rekao je Stoltenberg. Na pitanje je li zapadno naoružavanje Kijeva raspiruje sukob i povećava broj žrtava u Ukrajini, odgovorio je da im “pomažemo jer oni to traže”. “Tijekom povijesti vidjeli smo nacije spremne prihvatiti velike žrtve za svoju slobodu”, dodao je. Unatoč tomu što SAD i EU šalju oružje Ukrajini, “nema rata između NATO-a i Rusije”.

Cijeli članak može se pročitati ovdje:

https://www.geopolitika.news/vijesti/glavni-taji-nto-a-dao-intervju-o-ratu-u-ukrajini/

 

Geopolitika news/Hrvatsko nebo

Odgovori