Ukinuta ustavna zaštita pobačaja u cijelom SAD-u, odlučivat će savezne države

Vrijeme:3 min, 57 sec

 

Današnjom odlukom Vrhovnog suda SAD-a savezne države, kojih ima 50, ponovno će moći same, svaka za sebe, regulirati pitanje pobačaja. Dio njih jako će ograničiti slobodu pobačaja ili ga gotovo posve zabraniti. 

Današnjom presudom  u slučaju Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization, najviša američka sudska instanca vratila je pitanje reguliranja pobačaja na razinu saveznih država. Time je Vrhovni sud SAD-a srušio takozvanu Roe v. Wade, vlastitu odluku iz 1973. kojom je legaliziran pobačaj odnosno dano pravo na pobačaj u cijeloj zemlji.

“Pobačaj je temeljno moralno pitanje. Ustav ne zabranjuje građanima svake savezne države da reguliraju ili zabrane pobačaj. Roe i Casey prisvojili su taj autoritet”, stoji u odluci. “Sada odbacujemo te odluke i vraćamo autoritet narodu i njihovim izabranim predstavnicima.”

Odluku su podržali vrhovni suci Samuel A. Alito, Clarence Thomas, Neil M. Gorsuch, Brett M. Kavanaugh i Amy Coney Barrett. Predsjednik suda John Roberts dao je izdvojeno mišljenje suglasno s presudom. Troje sudaca, Stephen Breyer, Sonia Sotomayor i Elena Kagan glasovali su protiv.

Troje sudaca koji su glasovali za današnju odluku imenova je bivši predsjednik Trump

Podsjećamo, troje sudaca koji su glasovali za ovu povijesnu presudu (Gorscuh, Kavanaugh i Coney Barrett) imenovao je bivši predsjednik SAD-a Donald Trump.

Presuda nije veliko iznenađenje budući da je vrlo slična nacrtu koji je početkom svibnja procurio u američkim medijima.

Inače, odluka u slučaju Dobbs tiče se savezne države Mississippi koja je 2018. godine donijela zakon o zabrani pobačaja nakon 15. tjedna trudnoće. Taj je zakon srušio okružni sud, a njegovu odluku, na temelju Roe v. Wade, podržao je i žalbeni sud. No predstavnici Mississippija uputili su žalbu Vrhovnom sudu, koji je prošle godine pristao saslušati slučaj.

Preciznije, najviša sudska instanca u SAD-u pristala je razmotriti samo jedno pitanje: Jesu li neustavne sve zabrane pobačaja prije no što je fetus sposoban za život izvan majčinog tijela?

Radi se o konceptu koji je prihvaćen upravo odlukom iz 1973. Osim što je njome legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji, Vrhovni sud onemogućio je saveznim državama zabranu pobačaja prije trećeg tromjesečja (a i tada s uključenom iznimkom ako su ženin život ili zdravlje ugroženi), tj. 28. tjedna trudnoće, kada, kako je obrazloženo, fetus može preživjeti samostalno izvan majčinog tijela. Određene restrikcije pritom su mogle biti uvedene u drugom tromjesečju, ali žena je zadržavala apsolutno pravo pobačaja do 13. tjedna trudnoće.

Spomenuta odluka modificirana je kasnijom presudom iste sudske instance u slučaju Planned Parenthood v. Casey. Tada su suci presudili kako napredak medicinske tehnologije pokazuje da zametak može biti sposoban za život već 23. ili 24. tjedan. Istom presudom uveden je termin “prekomjernog tereta”, kojim se svako ograničenje pobačaja prije navedenog razdoblja smatra neustavnim ako se njime stavlja “značajna zaprjeka” pred ženu koja želi pobaciti plod koji ne može preživjeti izvan maternice.

Današnjom odlukom Vrhovnog suda u korist države Mississippi, srušene su sve prethodne presude.

Procjenjuje se da je od 1973. u SAD-u pobačeno više od 70 milijuna nerođenih beba.

Većina saveznih država već ima spremne zakone o pobačaju

Većina saveznih država već ima spremne zakone o pobačaju. Tako na Aljasci i u Kansasu, odlukom tamošnjih vrhovnih sudova, postoji ustavna zaštita pobačaja, a liberalni zakoni prisutni su i u državama poput Kalifornije, New Yorka i Havaja. S druge strane, neke države gotovo posve zabranit će pobačaje.

Vodeći američki katolički portal, Catholic News Agency,  sastavio je popis regulacije pobačaja po saveznim državama. Prema tom popisu, čak 13 država (među kojima su Alabama i Teksas) donijelo je zakone o gotovo potpunoj zabrani pobačaja koji će sada stupiti na snagu. Još nekoliko država ima određena ograničenja, poput zabrane eugeničkog pobačaja ili zabrane abortusa nakon što čedu počne kucati srce.

Nešto više država ima pak prihvaćene zakone koji štite legalnost pobačaja, od kojih je u nekima (poput New Yorka i Colorada) abortus dopušten praktički do trenutka rođenja. Četiri države pobačaj su zaštitile ustavom.

Američki biskupi sretni i zahvalni molitvama, žrtvama i zagovorima bezbrojnih običnih Amerikanaca

“Amerika je zasnovana na istini da su svi muškarci i žene stvoreni jednaki, s bogomdanim pravima na život, slobodu i traženjem sreće”, poručili su američki biskupi. “Ova istina žalosno je ukinuta odlukom Vrhovnog suda u slučaju Roe v. Wade, koja je legalizirala i normalizirala uzimanje nevinog ljudskog života. Zahvaljujemo danas Bogu da je Sud ukinuo tu odluku.”

“Današnja odluka također je plod molitvi, žrtvi i zagovaranja bezbrojnih običnih Amerikanaca iz svih dijelova života. Tijekom ovih dugih godina milijuni naših sugrađana djelovali su zajedno u miru kako bi educirali i uvjerili svoje bližnje u nepravednost pobačaja, kako bi ponudili pomoć i brigu ženama te kako bi pružili alternative pobačaju, uključujući posvojenje, usvajanje i javne politike koje doista podupiru obitelji”, stoji u priopćenju koje potpisuju nadbiskup Los Angelesa Jose H. Gomez i nadbiskup Baltimorea William E. Lori.

 

Tino Krvavica/bitno.net/Hrvatsko nebo

Odgovori