UŽIVO Milanović: Međunarodna zajednica u BiH radi sve uz podršku dementora

Vrijeme:1 min, 29 sec

 

– U nama nema nikakve želje za osvetom ili revanšem nego interes da se urede stvari i da BiH postane članica EU, kaže predsjednik.

Predsjednik Zoran Milanović sazvao je izvanrednu konferenciju za medije te se u ovim trenucima obraća javnosti.

– Koristim ovu priliku jer neće biti vremena, Europsko vijeće je u 15,30, a moja dužnost i moralna obaveza je da o tome govorim. Plenković je predlagao Ukrajinu kao temu sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost drugi dan rata, može se o tome razgovarati, ali tema statusa Hrvata u BiH i rasturanja njihovih prava je nešto što je vitalni nacionalni interes – poručio je u uvodu Milanović.

Ukrajina i Moldavija će dobiti status kandidata za EU, dodao je podsjetivši kako se cijela garnitura europskih zemalja prije tri mjeseca protivila tome.

– Odjednom eto i Europske komisije, pripremaju se dokumenti za EU vijeće. Prilika je to da se i BiH da status kandidata – rekao je.

 

 

– Neka Ukrajina dobije status, ali ona, kao i Moldavija, ima ogromne sigurnosne probleme geopolitičke naravi, a EK odjednom piše preporuku. To je prilika da se jadnoj, rastresenoj BiH da status kandidata kao čin povjerenja, nade… Rade sve uz podršku dementora, oni koji srču energiju, to je međunarodna zajednica u BiH, od nje ne da rade dobru koloniju, nego otirač. Sad imamo priliku – dodao je te nastavio o situaciji u BiH:

– Sad imamo priliku BiH dati palac gore. Dug postupak, trajat će to. I računaš, to je to. Sad ne moraš blokirati Finsku i Švedsku, nego ajmo dati BiH status kandidata. Tko može biti protiv toga? Hrvati u BiH bi bili najsretniji da je promijenjen izborni zakon. U BiH se sve utjeruje, sve se na silu proglašava. Visoki predstavnik radi što ga je volja bez pravne osnove.

Vecernji.hr/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.