Ogromni kruzer s više od tisuću putnika jutros je uplovio u Neum

Vrijeme:4 min, 31 sec

 

Pedeset i jedan metar visoki kruzer Bolette uplovio je ispod Pelješkoga mosta u četvrtak rano ujutro u neumski akvatorij u Bosni i Hercegovini čime je opovrgnuo zamjerke dijela političara i javnosti u toj zemlji da je Hrvatska izgradnjom mosta ugrozila pristup te zemlje otvorenom moru.

Plutajući hotel s oko 1000 putnika nešto prije 07,00 sati prošao je kao prvo takvo plovilo između dva središnja stupa novoizgrađenog Pelješkoga mosta, te je uplovio u bosanskohercegovačke vode gdje planira ostati tijekom dana.

Brod Bolette koji plovi pod zastavom Bahama nalazi se na kružnome turističkome putovanju, a srijedu je bio usidren u Dubrovniku. Dio putnika tijekom dana bi trebao posjetiti Mostar, Međugorje i vodopad Kravice.

Dio vlasti iz Sarajeva dugi niz godina osporavao je izgradnju Pelješkoga mosta tvrdeći da će na taj način Hrvatska ugroziti BiH pristup otvorenom moru.

Čak su dvojica bošnjačkih članova Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odlukom iz 2019. godine zatražili obustavu gradnje mosta, te zaprijetili da će pokrenuti postupak pred Međunarodnim sudom za pravo mora ukoliko se ne postigne dogovor o prijepornim pitanjima.

Foto: N1

No, tome se usprotivio srpski kolega Milorad Dodik koji je spriječio donošenje takve odluke državnog vrha BiH.

Upravo kako bi ispod njega mogli prolaziti i najveći brodovi Hrvatska je izgradila Pelješki most na 55 metara visine.

Prosvjed zbog uplovljavanja kruzera

Mještani ovog grada jutros su se okupili ističući na taj način svoj prosvjed u vezi uplovljavanja brodova u neumski akvatorij.

Cilj današnjeg prosvjeda, prema tvrdnjama okupljenih, jest da se javnost upozori da je Neum biser BiH i da se njegove vode moraju zaštititi.

Građanima se pridružio i općinski načelnik Dragan Jurković.

“Ono što nas zanima u konačnici jest tko je dao suglasnost za uplovljavanje ovoga broda znajući da imamo zaključke Predsjedništva iz 2014. godine kojim je strogo zabranjeno uplovljavanje. Koliko imamo informacije, novi zaključci nisu doneseni. Neum je turističko mjesto i živimo od turizma. Ne želimo ovakve brodove u svom akvatoriju. Mislim da nikome nije u interesu da ovakvi brodovi dolaze. Nadam se da se to više neće događati”, kazao je Jurković, prenosi Klix.ba.

Brod bi se u vodama Neuma trebao zadržati 14 sati. Mještani ističu da u vodama jedinog bh. izlaza na more, postoji velika količina mulja te da je ulaskom brodova ugrožen biodiverzitet.

Načelnik Jurković: Tražit ćemo da se istraži tko daje dozvole za uplovljavanje

Načelnik općine Neum ističe da će u ime općine poslati prosvjedne note nadležnim institucijama i tražiti da se istraži tko daje dozvole za uplovljavanje.

“Po ovome, svatko može najaviti se da će doći i uploviti. Federalno ministarstvo prometa i komunikacija poslalo je pismeni odgovor da ministar nije dao dozvolu”, istaknuo je Jurković.

Kazao je i da Pelješki most za stanovnike Neuma znači manje prometne gužve kao i da njegovim otvaranjem taj obalski gradić ništa ne gubi.

“Mi smo iz medija saznali prije dan – dva da u naš grad uplovljava ovaj brod. O tome ranije nismo imali nikakvih saznanja. Odlučili smo se spontano okupiti mi, prijatelji, susjedi, rodbina da iskažemo nezadovoljstvo ovakvim razvojem situacije. Mi se godinama borimo, ne protiv turista već protiv uplovljavanja velikih brodova u naš zaljev koji nam čine nepopravljivu ekološku štetu samim svojim boravkom i radom motora. Želimo da to prestane”, kazao je novinarima jedan od građana prosvjednika.

Stanovnici Neuma koji su se okupili jutros kako bi prosvjedovali protiv uplovljavanja brodova naglasili su da Neum želi turiste, ali da ne želi kruzere.

“Jednostavno će se narušiti sami ekosustav jer prilikom uplovljavanja ovakvih kruzera podiže se sedimentni mulj. Rađene su neke stručne analize prije par godina. Prije 10 godina dubina ovdje je bila blizu 37, 38 metara, u ovome trenutku je 27 metara. Utjecaj rijeke Neretve na skupljanje sedimenta, prostor je skučen. Prilikom dolaska ovakvih brodova sve se podiže s dna, a kada se podiže a dna nema dovoljno kisika, protoka, sunca, a bez sunca nema života”, kazao je Dražen Novak, urednik stranice Lignjolov Neum koja je specijalizirana za lov i ribolov.

Zbog uplovljavanja kruzera Bolette i tijekom jučerašnjeg dana mještani i vlasti Neuma, jedinog pomorskog gradića u BiH izrazili su prosvjed, smatrajući da se na taj način onečišćuje maleni neumski akvatorij, te se potiču pokušaji da se tamo izgradi luka.

Dodatni problem predstavlja kako veliki broj putnika prebaciti do odredišta u unutrašnjosti zemlje budući su vlasti ranije zabranile dolazak autobusa uz obalu.

Predsjednica Općinskog vijeća Neum Daniela Matić rekla je kako je najavljeno uplovljavanje kruzera Bolette u neumski akvatorij nedopustivo.

Matić: Ubuduće ćemo se suprostaviti uplovljavanju

„Smatram da je ovakvo nešto nedopustivo. Neum nije luka i samim time veliki brodovi nemaju što raditi u našem zaljevu. Ulazak ovoga i sličnih brodova u Neumski zaljev znači automatsko ugrožavanje ekosustava te zagađenje koje će nanijeti izrazitu štetu Neumu“, navela je Matić u priopćenju za javnost.

Dodala je kako bi zagađenje mora do kojeg bi moglo doći zbog uplovljavanja 230 metara dugog kruzera s više od tisuću putnika, ugrozilo ne samo prirodu već bi dovelo u pitanje kompletan turizam u Neumu.

Najavila je kako će se ubuduće suprotstaviti uplovljavanju velikih brodova.

„Lokalnu zajednicu mora se poštovati i od nje tražiti mišljenje za ovakvo što. Neum baštine naša djeca. Učinit ćemo sve što možemo i što je u našoj nadležnosti da se ovakve situacije više ne ponove“, napisala je Matić.

Kruzer Bolette izgrađen je 2000. godine. Duljina mu je 237 metara, širina 32,2 metra, a dubina gaza je 8,1 metar. Ima 12 paluba, maksimalan broj putnika je skoro 1400.

 

hms.ba/  https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)