VON DER LEYEN: BiH može početi pistupne pregovore, čim ispuni 14 točaka

Vrijeme:3 min, 21 sec

Srbija se mora odlučiti na čijoj strani želi biti, poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Mi želimo Srbiju uz nas, ali za to su nam potrebni jasni dokazi da ta zemlja dijeli naše vrijednosti, na primjer vladavinu prava i demokraciju, kao i da odbija rusku invaziju”, poruka je von der Leyen u intervjuu austrijskim dnevnicima Winer Zeitung i Klaine Zeitung.

Naglasila je da je vanjskopolitičko opredjeljenje kandidata veoma važno.

“Naravno da očekujemo da svi vučemo istu stranu užeta”, naglasila je predsjednica EK.

Upitana koliko je zapadni Balkan povezan sa statusom Ukrajine, i što se može ponuditi tim zemljama, ona je ukazala da su gotovo sve zemlje zapadnog Balkana na europskom putu dalje od Ukrajine.

“Nadam se da ćemo naći rješenje, da ćemo konačno moći ispuniti naše obećanje i početi pristupne pregovore. BiH, na primjer, može odmah stupiti u pristupne pregovore kada ispuni 14 glavnih točaka. Bilo je mnogo napretka i tome treba odati priznanje”, rekla je ona.

Na pitanje koliko će trajati dok Ukrajina postane članica EU, Von der Leyen je ukazala da je pristupni proces vezan za napredak.

“U rukama je kandidata koliko brzo se kreću u postupku”, rekla je ona ukazujući da su Slovačka i Turska dobile status kandidata 1999, da je Slovačka preduzela sve da primijeni potrebne reforme, te je pet godina kasnije postala članica, a Turska je danas “udaljenija od članstva nego što je ikada bila”.

Von der Leyen je prenijela da je stekla dojam da su ukrajinske vlasti visoko motivirane i građani ujedinjeni oko želje da pristupe EU.

“Žele potrebne reforme primijeniti što prije. Predsjednik Volodimir Zelenski mi je rekao da bi oni to uradili i ako ne bi bilo riječi o članstvu, zato što je to dobro za zemlju i demokraciju. To je i jedan od razloga zašto smo preporučili Vijeću EU davanje statusa kandidata”, istakla je predsjednica EK.

Na konstataciju da su mnogi mišljenja da EU ne može svladati prijem tako velike, siromašne zemlje, bez reformi, rekla je da Unija mora definirati koje preduvjete želi stvoriti za potencijalne nove runde proširenja, dodajući da je tu, na primjer, pitanje jednoglasnosti.

Na pitanje šta ako vlade ne dogovore status kandidata za Ukrajinu, Von der Leyen je izrazila uvjerenost da će biti pozitivne odluke.

Upitana za austrijski prijedlog reforme pristupnog procesa, ona je podsjetila da je tek prije dvije godine taj proces reformiran.

“Naš prijedlog su prihvatili parlament i Vijeće. Taj proces je moderniziran i ojačan. Sada imamo mogućnost kroz objedinjavanje postupaka brže napredovati, ili obratno, ako prepoznamo nazadovanje, da zatražimo preradu”, rekla je ona.

Na pitanje koliko je EU udaljena od sedmog paketa sankcija protiv Rusije, Von der Leyen je istakla da je Unija bila ekstremno jedinstvena i uspješna oko prvih šest paketa, koji koštaju nešto i samu Europu, ali više koštaju Rusiju.

“Na primjer financijski sektor. Ruska centralna banka mora skupo plaćati održavanje stabilnosti rublje. U gospodarstvu smo mnogo učnili u kontroli izvoza. Nedostajući dijelovi postaju u svim oblastima problem, ruski avioni ne mogu gotovo nigdje izvan zemlje slijetati, jer nedostaju certifikati. Dijelovi nedostaju i u željezničkom prometu, u auto-industriji nedostaju komponente. Sada moramo pogledati da nema rupa”, objasnila je ona.

Kada je riječ o energetici, prenijela je da EU ima planove za izvanredne situacije za zimu, na kojima je radila od početka rata u Ukrajini.

“Trenutno je popunjenost naših skladišta plina na 43 posto, a želimo da do zime bude na 80 posto”, objasnila je ona.

Ukazala je da je cilj da se okonča ovisnost od ruskog plina, što je i dio sporazuma s američkim predsjednikom Bidenom, ali i dogovor s Izraelom, Egiptom, Norveškom i Azerbajdžanom.

Na pitanje je li na stolu embargo na plin kao dalja sankcija protiv Rusije, Von der Leyen je izbjegla izravan odgovor.

“Mi smo na putu da postanemo neovisni od Rusije. Ukupna potrošnja plina u EU je u prvom kvartalu pala za devet posto. Ljudi razumiju koliko je važno i koliko je to povezano s visokim cijenama. Ruske isporuke su smanjenje za 30 posto”, kazala je predsjednica EK.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)