London odobrio izručenje Juliana Assangea SAD-u

Vrijeme:1 min, 15 sec

 

Britanska vlada dala je zeleno svjetlo za izručenje osnivača Wikileaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Američkim Državama. Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel potpisala je nalog za ekstradiciju.

lada Velike Britanije potvrdila je da je potpisala nalog za ekstradiciju osnivača Wikileaksa Juliana Assangea u SAD, gdje se protiv njega vodi kazneni postupak zbog masovnog curenja povjerljivih vladinih dokumenata.

„Prema Zakonu o ekstradiciji iz 2003, ministar mora potpisati nalog za ekstradiciju ako nema razloga da se tom nalogu protivi”, objasnio je jedan glasnogovornik britanskog Ministarstva unutarnjih poslova.

„Mračan dan za slobodu tiska”

Ministarstvo unutarnjih poslova u svom priopćenju navodi da „sudovi Ujedinjenog Kraljevstva nisu utvrdili da bi izručenje gospodina Assangea bilo represivno, nepravedno ili da prijeti zloupotreba procesa. Također nisu utvrdili da bi ekstradicija bila nespojiva s njegovim ljudskim pravima, uključujući i njegovo pravo na pravedno suđenje i slobodu izražavanja“, odnosno smatraju da će on „u SAD-u biti tretiran na odgovarajući način, uključujući i situaciju u vezi s njegovim zdravljem“.

Oglasio se i Wikileaks s priopćenjem u kojem se ocjenjuje da je ovo „mračan dan za slobodu tiska”.

Assangeu prijeti 175 godina zatvora

Pedesetogodišnji Australijanac ima 14 dana za žalbu. Njega potražuje američko pravosuđe koje mu želi suditi zbog distribuciju više od 700.000 povjerljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima od 2010. , posebno u Iraku i Afganistanu. Prijeti mu 175 godina zatvora.

Assange je uhićen 2019. nakon što je proveo više od sedam godina kao izbjeglica u zgradi veleposlanstva Ekvadora u Londonu.

 

https://www.dw.com/Hrvatsko nebo

Odgovori