London krši Sporazum o Brexitu?

Vrijeme:4 min, 21 sec

 

Nakon višemjesečnih prijetnji, na pomolu je eskalacija spora između Velike Britanije i Europske unije. London namjerava jednostrano promijeniti pravila Brexita oko Sjeverne Irske.

Britanska šefica diplomacije Truss i dopredsjednik Europske komisije Šefčovič u Londonu (11.2.2022.)

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss se trudila, ali bez uspjeha. U telefonskim razgovorima sa svojim irskim kolegom Simonom Coveneyem i predstavnicima EU-a, ona je pokušala „progurati” britanski stav po pitanju Sjevernoirskog protokola. No, od približavanja stavova za sada nema ništa. Nakon toga je konzervativna vlada u Londonu objavila svoj nacrt zakona kojim se predviđa praktički suspendiranje dijelova Sjevernoirskog protokola dogovorenog s Bruxellesom.

Tim se potezom ne krši nikakve zakone, naglasila je britanska šefica diplomacije: „U Sjevernoj Irskoj se suočavamo s ozbiljnim problemima, s ovim se zakonom vraćamo načelima Sporazuma iz Belfasta (ili: Sporazum na Veliki petak, nap. red.) koji bi trebao donijeti stabilnost.” Velika Britanija tako istovremeno štiti i unutarnje tržište EU-a, pridržava se ključnih načela Sjevernoirskog protokola i tako djeluje sasvim jasno u okviru međunarodnog zakonodavstva, dodala je Truss.

Jednostavnija trgovina

Simon CoveneySimon Coveney

Britanska vlada navodi četiri točke uz pomoć kojih bi se trebala pojednostaviti trgovina između Sjeverne Irske i Velike Britanije. „Zelenom trakom” je predviđeno ukidanje carinskih kontrola za onu robu koja ostaje u Sjevernoj Irskoj. EU se pribojava da bi tako mogle „procvasti” krijumčarske rute.

Poduzeća bi po mišljenju britanske vlade trebala imati mogućnost izbora – hoće li robu u Sjevernoj Irskoj na tržištu nuditi po pravilima koja vrijede u Velikoj Britaniji ili u Europskoj uniji.

Osim toga bi Sjeverna Irska trebala profitirati od istih poreznih olakšica kao i ostatak Ujedinjenog Kraljevstva. I na koncu: sporove bi se trebalo rješavati preko neovisnih arbitražnih postupaka, a ne pred Sudom EU-a.

EU prijeti posljedicama

Europska unija, te prije svega Republika Irska koja je izravno pogođena najavama Londona, jednostrane izmjene Ugovora o Brexitu smatraju kršenjem međunarodnog prava. Irski šef diplomacije Coveney za BBC je rekao: „Velika Britanija je obično bila uzor po pitanju pridržavanja i obrane međunarodnog prava.” Ta zemlja sada do temelja narušava svoj ugled, dodao je on: „Idemo u smjeru nove najniže točke u irsko-britanskim odnosima.”

“Jednostrane mjere narušavaju međusobno povjerenje”, izjavio je dopredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič. Bruxelles je s „velikom dozom zabrinutosti” registrirao odluku britanske vlade, napomenuo je. Jednostrane promjene teksta dogovorenog sporazuma EU u svakom slučaju smatra kršenjem međunarodnog prava.

Šefčovič je dodao da će za početak biti reaktiviran pravni postupak protiv britanske vlade koji je bio pokrenut u ožujku 2021.: „Mi smo taj postupak obustavili u rujnu 2021., u duhu konstruktivne suradnje, kako bi otvorili prostor potrazi za konstruktivnim rješenjima. Jednostrana odluka Ujedinjenog Kraljevstva izravno krši tu namjeru.”

Savezni kancelar Scholz je izrazio žaljenje zbog britanske odluke: „Radi se o okretanju leđa svim onim dogovorima koje smo postigli između Europske unije i Velike Britanije.” Američki šef diplomacije Blinken upozorio je London da ne ugrožava tekovine mirovnog sporazuma za Sjevernu Irsku, odnosno da „nastavi pregovore s EU-om u duhu dobre suradnje”. U Washingtonu vlada čuđenje zbog britanskih poteza. Joe Biden, predsjednik SAD-a s irskim korijenima, redovito je upozoravao na štetnost jednostranih poteza Londona po pitanju Protokola. Za očekivati je da najnovije odluke Londona neće baš ubrzati sklapanje bilateralnog post-Brexit trgovinskog sporazuma Velike Britanije i SAD-a.

Johnson: Radi se samo o detaljima…

Britanski premijer Boris Johnson upozorio je na mogućnost pretjerane reakcije od strane Bruxellesa, na primjer ako EU na britanske planove reagira trgovinskim ratom. Radi se na koncu konca samo o detaljima, dodao je on.

U kojoj mjeri Sjevernoirski protokol uopće šteti privredi Sjeverne Irske? Mišljenja se oko toga razlikuju. Sjeverna Irska je istovremeno dio unutarnjeg tržišta Europske unije, ali i britanskog tržišta. Volumen trgovinske razmjene je preko irsko-irske granice znatno porastao otkako je dogovoren Sjevernoirski protokol.

Upozorenje trgovaca Velike Britanije

Britansko Udruženje trgovaca (CBI), koje zastupa interese oko 190.000 poduzeća iz te zemlje, upozorava da bi jednostrani potez britanske vlade mogao spriječiti investicije, I to tako da bi kršenje zakona moglo stvoriti klimu nesigurnosti, slično kao i u fazi Brexita, dodaje se.

I oporbeni lider Keir Starmer iz laburista kritizirao je nacrt zakona: „Postoje manji problemi, ali ich možemo riješiti za pregovaračkim stolom – uz povjerenje. Ali to povjerenje nemamo u trenutnog premijera.”

U klubu konzervativnih zastupnika ne stoje baš svi iza nacrta zakona. Neki zastupnici torijevaca govore o „kompletnoj gluposti” i zahtijevaju više približavanja Europskoj uniji po pitanju Brexita. Ili se čak, u kontekstu porasta stope inflacije i loših britanskih ekonomskih pokazatelja, zalažu za povratak Velike Britanije u unutarnje tržište EU-a.

Vlada u Londonu se pak nada da bi kraljica već prije ljetne pauze mogla potpisati Zakon o Sjevernoj Irskoj. No kritičari očekuju višemjesečno natezanje u parlamentu.

Formiranje vlade u Belfastu

Spor oko Sjevernoirskog protokola blokira i dalje formiranje vlade u Belfastu. Već i prije nego što je Truss prezentirala nacrt zakona u parlamentu, London je od probritanske stranke DUP zatražio da konačno omogući formiranje vladajuće koalicije nakon izbora održanih početkom svibnja. DUP je do sada odbacivao sudjelovanje u vladi uz obrazloženje da se najprije mora „srušiti” štetni Sjevernoirski protokol.

Zastupnik DUP-a Sammy Wilson u međuvremenu je ipak rekao da njegova stranka sada želi najprije vidjeti hoće li najavljeni britanski zakon doista biti i usvojen.

 

https://www.dw.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)