Papa o njemačkom Sinodalnom putu: Rekao sam im da nam ne treba nova Evangelička Crkva

Vrijeme:2 min, 11 sec
 

“Problem nastaje kada Sinodalni put dolazi od intelektualnih, teoloških elita te se nalazi pod utjecajem izvanjskih pritisaka”, rekao je papa Franjo u razgovoru s urednicima isusovačkih časopisa.

„Predsjedniku Njemačke biskupske konferencije, biskupu Bätzingu, sam rekao: ‘U njemačkoj postoji jako dobra Evangelička Crkva. Ne trebaju nam dvije’“, kazao je Papa Franjo u razgovoru s urednicima isusovačkih časopisa u Europi odgovarajući na pitanje vezano za Sinodalni put u Njemačkoj.

“Problem nastaje kada Sinodalni put dolazi od intelektualnih, teoloških elita te se nalazi pod utjecajem izvanjskih pritisaka. Postoje neke biskupije u kojima se Sinodalni put razvija s vjernicima s narodom, polagano”, dodao je Sveti Otac podsjetivši i na pismo koje je napisao na ovu temu.

“Osobno sam ga napisao, i trebao mi je čitav mjesec. Nisam želi uključivati Kuriju. Sam sam to učinio. Original je na španjolskom, a tekst na njemačkom je prijevod. Tamo ćete naći moje misli”, kazao je Franjo.

Razgovor koji je vođen 19. svibnja, a čiji je sadržaj tek jučer objavljen, dotakao se i drugih tema poput ruskog napada na Ukrajinu, pri čemu je Franjo osudio brutalnost agresora:

“Ono što vidimo je brutalnost i divljaštvo kojim se ovaj rat vodi uglavnom od strane ruskih plaćenika. Rusi najradije šalju čečenske i sirijske plaćenike”, kazao je Papa.

Pritom je upozorio da valja sagledati i “cijelu dramu koja se odvija u pozadini ovog rata, koji je možda nekako bio ili izazvan ili nije spriječen i primijetiti interes u testiranju i prodaji oružja“.

Papa je odlučio preduhitriti one koji bi ga zbog ovakvog pogleda na rat prozvali zagovornikom Vladimira Putina te je dodao „Bilo bi pojednostavljeno i pogrešno reći takvo što. Jednostavno sam protiv svođenja kompleksnosti na razdvajanje na dobre i zle momke bez rasprave o uzrocima i interesima koji su vrlo složeni.“

Papa je, između ostaloga, govorio i još jednoj aktualnoj temi, a to je duhovna obnova Crkve.

Sveti Otac je kazao da prije svega trebamo „obnoviti način na koji gledamo stvarnost, kako je procjenjujemo“.

„U Crkvi u Europi vidim više obnove u spontanim stvarima koje nastaju: pokretima, skupinama, novim biskupima koji se sjećaju posljednjeg Koncila“, kazao je Papa dodavši kako ima i onih koji se bolje sjećaju Tridentskog koncila.

U tom je duhu Sveti Otac osudio ono što je nazvao „restoracionizmom“.

„Broj skupina ‘restauratora’ je velik, posebice u SAD-u“, kazao je Papa te dodao: “oni nikada nisu prihvatili [Drugi vatikanski] Koncil. Postoje ideje, ponašanja koje proizlaze iz restoracionizma koje u osnovi ne prihvaćaju Koncil.”

„Istina je također da je potrebno stoljeće kako bi se koncil ukorijenio. Imamo, dakle, još četrdeset godina da učinimo da se ukorijeni!“ rekao je Sveti Otac.

 

https://www.bitno.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)