Brkić u SAD-u: Izrazio zahvalnost Americi zbog uloge u procesu izmjene Izbornog zakona

Vrijeme:2 min, 35 sec

 

Posebna tema razgovora je i izmjena Izbornog zakona BiH te je Brkić izrazio zahvalnost na posredničkoj ulozi Sjedinjenih Američkih Država u procesu izmjene Izbornog zakona, uz žaljenje što proces nije okončan u institucionalnoj proceduri, posebice u kontekstu predstojećih Općih izbora.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om Josip Brkić boravi u radnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama od 12. do 15. lipnja.

U odvojenim susretima Brkić se sastao sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika i posebnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabrielom Escobarom, zamjenikom pomoćnika državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država iz odjela za europske i euroazijske poslove Douglasom Jonesom.

U nastavku posjete bit će održani sastanci s predstavnicima Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, Atlantic Council i dužnosnicima Senata i Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.

Teme sastanka s dužnosnicima SAD-a su proces europskih i euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, regionalna suradnja i inicijative, te sigurnosna situacija na jugoistoku Europe i globalni sigurnosni izazovi uzrokovani agresijom na Ukrajinu.

Posebna tema razgovora je i izmjena Izbornog zakona BiH te je Brkić izrazio zahvalnost na posredničkoj ulozi Sjedinjenih Američkih Država u procesu izmjene Izbornog zakona, uz žaljenje što proces nije okončan u institucionalnoj proceduri, posebice u kontekstu predstojećih Općih izbora.

Govoreći o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Brkić je kazao kako su posljedice ratnih dešavanja u Ukrajini dodatno usložnile političku situaciju u našoj zemlji kao i cijeloj regiji. Članstvo u Europskoj uniji je najvažniji vanjskopolitički i strateški cilj BiH. Napredak u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta ovisi od dosljednog provođenja reformi, a dinamika napretka se temelji na postizanju punog kompromisa i dogovora unutar BiH, gdje je odgovornost i zadaća na institucijama Bosne i Hercegovine.

Brkić je iskazao zahvalnost na kontinuiranom fokusu na zemlje zapadnog Balkana i njihov europski put, naglasivši kako je integracija zapadnog Balkana u EU ključna i značajna, sada više nego ikad. Snažna predanost procesu proširenja EU jedino je pravo rješenje za stabilizaciju situacije u zemljama jugoistočne Europe. Od velike važnosti bi bilo da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status za članstvo u EU čime bi se stvorio pozitivan zamah za nužne demokratske i reformske procese a isto tako bi imalo ogroman značaj na mir, sigurnost, stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine ali i cijele regije.

U funkciji predsjedatelja Povjerenstva za suradnju s NATO-om BiH, Brkić je informirao sugovornike o radu i aktivnostima Povjerenstva na realiziranju Programa reformi 2022., te istakao kako BiH kao NATO partner pozdravlja novi Strateški koncept o kojemu će biti riječi na Samitu NATO-a u Madridu.

Svjesni činjenice da globalni izazovi zahtijevaju globalna rješenja, istaknuo je da Bosna i Hercegovina računa na pomoć Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije u očuvanju suvereniteta i jačanju otpornosti na vanjske prijetnje i izazove.

Bosna i Hercegovina podržava i spremna je doprinijeti kolektivnoj sigurnosti i stabilnosti u regiji Europe, umanjiti okolnosti koje prijete miru te je opredijeljena za suradnju i ostvarivanje temeljnih demokratskih vrijednosti. Posebno je naglasio kako je u ovom vremenu, teških globalnih sigurnosnih izazova, iznimno važno intenzivirati suradnju i dijalog, priopćeno je iz MVP-a BiH.

Vecernji.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori