PREDSJEDNIK HDZ BIH ČOVIĆ NA SABORU HDZ-A: Hrvata u BiH i dalje je više od 15 posto, treba ih zaštiti od svih ugroza

Vrijeme:1 min, 55 sec

 

U koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu danas se održava 19. Opći Sabor HDZ-a, na kojem je, među ostalima, govorio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

 

“Posebno mi je zadovoljstvo što imam priliku u ove 33 godine nekoliko puta obratiti vam se. Veseli me da vi obilježavate 19. Opći sabor i tražite nova rješenja za budućnost Hrvatske demokratske zajednice i hrvatskog naroda, siguran sam da na taj način HDZ šalje vrlo jasno poruku za sve ono što treba uraditi na prostoru RH, ali i diljem svijeta gdje žive Hrvati kako bismo uistinu bili ponosni na ono što jesmo”, kazao je Čović, te nastavio:

“Uvjeren sam da ove 33 godine za nas koji slijedimo demokršćanske principe, u čijem je utemeljenju obitelj kao ključna vrijednost društva, djeluju i simbolično. Vjerujem da ćete sa svime što ćete usvojiti na Saboru poslati jasne poruke kako treba izgledati društvo u vremenu ispred nas. Slijediti ono što je vrijednost HDZ-a, ali isto tako prilagoditi se i ovim vremenima kad je u pitanju ekonomsko, socijalno, zdravstveno pa i sigurnosno. Sabor ima posebnu vrijednost za Hrvate izvan Hrvatske. Na poseban način za nas Hrvate u BiH, koje treba zaštititi od bilo kakve ugroze, a to možemo samo zajedničkim vrijednostima. Ono traži značajno ulaganje u svakom smislu kako bi se očuvalo i moglo odgovoriti na sva iskušenja koje donosi ovo vrijeme. Danas BiH ima iskušenje, posebno političko iskušenje, kakvo nije imala od Daytona, od 1995. i Domovinskog rata. Danas je Hrvata značajno manje, ali nas je i dalje iznad 15 posto u BiH. Danas vrlo jasno moramo kazati da BiH nema bez hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Jedini koji zagovaraju euroatlantski put u BiH, zagovaramo sve standarde Europske unije”, rekao je u svojemu uvodnom obraćanju lider HDZ BiH, kako javljaju hrvatski mediji.

Podsjetimo, gosti na HDZ-ovu saboru su, osim Čovića, potpredsjednica Europske komisije i potpredsjednica Europske pučke stranke Dubravka Šuica, predsjednik Demokratskog Saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnik u novom sazivu srpske Narodne skupštine Tomislav Žigmanov, ministar u vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković te predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić.

Ma Saboru HDZ Hrvatske bit će izabrano 10 članova Predsjedništva i 40 članova Nacionalnog odbora.

 

 

hms.ba/  https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori