OŠTRO REAGIRANJE Veleposlanstvo SAD-a optužilo SDA za korupciju, blokadu FBiH, podjele

Vrijeme:3 min, 10 sec

 

Nakon odluka o sankcijama i nametanju proračuna, vodeća bošnjačka stranka pohvalila se kako ima iste ciljeve kao Zapad, poslije čega je uslijedilo oštro reagiranje iz Veleposlanstva

Posve neočekivano, Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država oštro je “opalilo” po Stranci demokratske akcije (SDA) koja je, gotovo slavodobitno, nakon ovotjednih sankcija protiv dužnosnika HDZ-a BiH i SNSD-a te OHR-ovog nametanja odluke o financiranju izbora doslovno to proglasila i vlastitim uspjehom.

– Istina je da SDA i predstavnici EU-a, SAD-a i OHR-a imaju isti cilj – izgradnju funkcionalne, demokratske države, stabilnih institucija i osiguranje vladavine zakona – zaključak je Predsjedništva SDA koji je uz niz drugih komentara posebno iritirao američku administraciju. Veleposlanstvo SAD-a oglasilo se na svom Twitter nalogu.

Ni na čijoj strani

– Sa zanimanjem čitamo tvrdnju SDA da stranka u Bosni i Hercegovini dijeli iste ciljeve kao i Sjedinjene Američke Države, Europska unija i visoki predstavnik:

1) izgradnja funkcionalne demokratske države i stabilnih institucija i

2) osiguranje vladavine prava.

Kada bi SDA dijelila ove ciljeve sa Sjedinjenim Državama, stranka i njezini dužnosnici ne bi pokušavali blokirati ili ometati istrage o korupciji, ne bi doprinijeli nefunkcionalnosti u Federaciji i ne bi preferirali retoriku podjela u odnosu na smislene pokušaje pomirenja – naveli su u komentaru Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država. Pri tome su odbacili mogućnost da SAD staje na bilo koju stranu u zemlji.

– Sjedinjene Države ne favoriziraju ni jednu političku stranku ili narodnu skupinu u BiH. Podržavamo narod ove zemlje – Bošnjake, Srbe, Hrvate i ostale – i podržavamo politike koje će donijeti bolju budućnost za građane BiH – zaključili su iz Veleposlanstva.

Na ovaj način djelomično su u javnosti splasnuli komentari kako američka administracija, a napose ured Veleposlanstva u Sarajevu postupa pod pritiskom javnosti u Sarajevu i bošnjačkih stranaka. Važno je primijetiti kako je američko Veleposlanstvo istaknulo ulogu triju naroda u BiH, no ne i odrednicu – formulu Daytonskog mirovnog sporazuma o BiH kao jedinstvenoj državi s dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Valja reći kako je upravo Ured za Europu i Euroaziju pri State Departmentu, podržavajući poteze visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u očuvanju daytonske strukture te zemlje, upravo istaknuo da je BiH država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– Sjedinjene Američke Države posvećene su očuvanju suvereniteta BiH, teritorijalnom integritetu i višenacionalnom karakteru. Podržavamo napore Visokog međunarodnog predstavnika kako bi obranili temeljne elemente Daytonskog mirovnog sporazuma – jedne države, dva entiteta i tri konstitutivna naroda te drugih građana – napisao je na Twitteru Ured za Europu i Euroaziju pri State Departmentu.

Uz to je stavljena i poveznica na priopćenje PIC-a u BiH u kojem se ne spominju konstitutivni narodi kao temelj Daytonskog mirovnog sporazuma. Sjedinjene Američke Države ključni su jamac stabilnosti BiH i smatraju se praktički skrbnikom ove zemlje. No, i njihova se politika prema BiH često modificirala pod pritiscima pojedinih velikih igrača iz svijeta, no jedno se mora priznati, a to je da su ostali dosljedni očuvanju daytonskog recepta. Barem u formi.

Beograd – Sarajevo

Pa ipak, najproblematičnije je upravo to što se konstitutivnost naroda godinama pokušavala “prodati” zbog “građanskih načela” što bi u slučaju BiH s primjenom brojnosti rezultiralo narušavanjem temelja zemlje i putom u isti scenarij kakav je zemlju 90-ih godina gurnuo u kaos i rat. Upravo je razlog za to bio prikriveni većinski nacionalizam Beograda koji se pokušao prodati pod egidom stavljanja “građanina u središte političkog sustava”, što je i danas temeljni cilj političkog Sarajeva. Poruka SAD-a prema vodećoj bošnjačkoj stranci se, napose u kontekstu Hrvata i posljednjeg kažnjavanja predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, doživljava i svojevrsnim balansiranjem. Međutim, dio javnosti posljednju poruku američkog Veleposlanstva u Sarajevu, posebice zbog isticanja korupcije u SDA, vidi i kao neskrivenu potporu oporbenoj trojki u Sarajevu s kojom je jedino ovoga tjedna razgovarao pomoćnik zamjenika američkog državnog tajnika i posebni izaslanik za Balkan Gabriel Escobar.

Zoran Krešić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)