Blaženi Bogumil iz Gniezna – skromni redovnik kojega su anđeli ponijeli u nebo

Vrijeme:1 min, 16 sec

Njegovi Poljaci počeli su ga štovati odmah nakon smrti, a pripisuju mu se mnoga čuda.

Blaženi Bogumil iz Gniezna (Bogumił z Dobrowa), poznat i kao Bogumił Piotr, Bogimilus i Theophilus, bio je poljski svećenik, nadbiskup Gniezna, redovnik kamaldoljanin. Rođen je oko 1135. u selu Dobrówu, a po nekim izvorima u Koźminu, kao Bogumił Leszczyc, u plemićkoj obitelji. Imao je brata blizanca, Boguchwała (Bogophalus), a studirali su zajedno u Parizu.

Povukao se s 1772. s biskupskog položaja, postao redovnik kamaldoljanin i posljednje desetljeće svoga života proveo kao pustinjak u Uniejówu. Preminuo je na današnji dan, 10. lipnja 1182. u Dobrówu, a po nekim izvorima u Uniejówu. Na samrti je doživio viziju Marije i Djeteta Isusa, okruženih anđelima, koji su ga ponijeli u nebo. Njegovi Poljaci počeli su ga štovati odmah nakon smrti, a pripisuju mu se mnoga čuda. Njegove relikvije počivaju u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Uniejówu.

Blaženim ga je 27. svibnja 1925. proglasio papa Pio XI. Zaštitnik je nadbiskupije Gniezno, gdańske, poznańske i wrocławske nadbiskupije, włocławske biskupije, duhovnih vježbi te mnogih poljskih naselja, župa, crkava i kapela.

 

https://www.bitno.net/Hrvatsko nebo

Odgovori