JURATOVIĆ: Dodat ćemo popratni tekst uz rezoluciju Bundestaga koja je nepotpuna zbog Adisa Ahmetovića

Vrijeme:2 min, 4 sec

 

Zastupnik njemačkog Bundestaga Josip Juratović najavio je u četvrtak da će ta institucija posebnom izjavom bošnjačkog čelnika u BiH Bakira Izetbegovića označiti etnonacionalistom, zajedno s vodećim srpskim i hrvatskim dužnosnicima Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem koji su navedeni u nacrtu Rezolucije za BiH.

 

U intervjuu za mostarski Dnevni list, njemački zastupnik podrijetlom iz Hrvatske je naveo kako će Bundestag potkraj mjeseca ili početkom srpnja usvojiti rezoluciju o BiH za koju je naveo da je jednostrana i nepotpuna zahvaljujući potezima zastupnika bošnjačkih korijena Adisa Ahmetovića.

“Stoga će mnogi kolege potpisati popratni tekst uz rezoluciju koji će imati sadržaj jednoglasne odluke radne skupine za europska pitanja, odnosno, koju je Adis Ahmetović uspio spriječiti. A to je da se na mjestu gdje se govori o etnonacionalizmu pored Milorada Dodika i Dragana Čovića, nađe i ime Bakira Izetbegovića i njegovog SDA”, rekao je Juratović za Dnevni list.

Ahmetović, koji se već mjesecima lažno predstavlja izvjestiteljem Bundestaga za zapadni Balkan, u razgovoru za Hinu rekao je da su Dodik i Čović navedeni jer zagovaraju secesionizam, što je kriterij za uvođenje sankcija – Dodik prijeti odcjepljenjem Republike Srpske, a Čović govori o osnivanju trećeg entiteta.

Ahmetović smatra kako većina stanovnika BiH, bez obzira za narodnost, želi građansko uređenje i napuštanje etničkih principa pri biranju vlasti, suprotno političkim elitama.

Za čelnika vodeće bošnjačke stranke SDA Josip Juratović kaže da “lukavo provodi islamizaciju društva” i zamjera mu veze s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, navodeći kako nastoji ostaviti BiH njemu u ‘amanet’ (nasljedstvo).

Dodao je kako će Bundestag morati u budućnosti biti oprezniji. Posvjedočio je i kako se našao na meti bošnjačkih organizacija i medija, čak i posredstvom naručenih članaka u njemačkim medijima, upravo zbog zauzimanja da se Bundestag jednako pozicionira prema tri etnonacionalističke politike u BiH u dokumentu Rezolucije.

“Što se pak bošnjačkog nacionalizma na čelu s Bakirom Izetbegovićem tiče, on je na žalost prošao ispod radara, ne samo zbog pojedinaca kojima je uspjelo ovaj puta uvesti političku kulturu BiH u Bundestag”, rekao je Juratović.

Prijedlog rezolucije koju su sačinili zastupnici vladajuće Semafor koalicije prošloga je tjedna upućen u parlamentarnu proceduru Bundestaga. U njoj se podupire europski put BiH, a za prijetnje suverenitetu zemlje, blokade i podjele optužuju se vodeći srpski dužnosnik Milorad Dodik i hrvatski Dragan Čović.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je kako je u ovome dokumentu prepoznatljiv rukopis bošnjačkog lobija, dok je pak Čović u pismu Bundestagu upozorio da je Rezolucija u funkciji bošnjačke dominacije nad Hrvatima u BiH.

 

 

hms,ba/  https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori