“Bez trunke samokritike”, ukrajinski veleposlanik kritizirao Merkel

Vrijeme:1 min, 13 sec

Ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj Andrij Melnik oštro je kritizirao bivšu njemačku kancelarku Angelu Merkel zbog opravdavanja svoje politike prema Rusiji tijekom 16 godina na vlasti. Nažalost, nije bilo “ni trunke samokritike” u njezinom prvom intervjuu od promjene vlade prije šest mjeseci, rekao je u srijedu Melnik agenciji dpa.
“Komentari bivše kancelarke o nepogrešivosti njezina stava prema Rusiji i prepopustljivog tretmana diktatora su zabrinjavajući.”

Merkel je branila svoj stav prema Rusiji u razgovoru s novinarom Alexanderom Osangom u berlinskom kazalištu Berlin Ensemble u utorak navečer.
“Diplomacija nije pogrešna samo zato što nije upalila”, rekla je. “Tako da ne vidim zašto bih trebala reći da je bila pogrešna i neću se ispričati zbog toga.”
Melnik je pitao kako je Rusija mogla započeti “najkrvaviji rat u Europi od 1945. godine” ako je politika Njemačke prema Moskvi posljednjih desetljeća bila tako “sjajna”.
Putinu se dodvoravalo, a Berlin je uvijek bio domaćim šefu Kremlja, rekao je.

Posljednje zjave Angele Merkel su “vrijedne žaljenja”, rekao je veleposlanik. “Jer bez iskrenog, sveobuhvatnog preispitivanja njemačke politike prema Rusiji nije mogući povući prave zaključke glede budućeg odnosa s Moskvom i zaustavljanja njihove agresije.”

Melnik je rekao da su Ukrajinci uvjereni da su njemački stav o ukrajinskom članstvu u NATO-u i izgledi da se pridruži EU, dugogodišnje odbijanje da zemlju oprkrbi oružjem nakon ruske aneksije Krima 2014. i “bezobzirno guranje” plinovoda Sjeverni tok 2 sve dok nije počeo rat “ohrabrili Putina da napadne Ukrajinu”.

 

https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)