Događa li se zaokret prema Ukrajini u američkoj „dubokoj državi“?

Vrijeme:5 min, 2 sec

 

Zoran Meter, hrvatski geopolitički stručnjak, koji svoje analize i članke redovito objavljuje na portalu geopolitika.news, objavio je danas  analizu pod naslovom „SAD podižu napetost s Rusijom i Kinom na maksimalnu razinu što slabi jedinstvo Zapada“. U njoj se iznose pokazatelji zaokreta u najmoćnijim američkim glavnostrujnim medijima i među istaknutim osobama iz vojnog i sigurnosnog sektora – dakle, zaključujemo s razlogom, i u američkoj odnosno globalnoj “dubokoj državi”. Prenosimo dio naslovljen „Veliki zaokret američkih mainstream medija – probuđena savjest ili nalog odozgo?“

Sada se osvrnimo na do sad neviđena upozorenja na Bidenovu politiku od strane ključnih američkih mainstream medija koji tradicionalno podupiru demokrate pod svaku cijenu – The New York Timesa i The Washington Posta, što itekako ukazuje da u SAD-u nije sve baš onako kako se ovdje prikazuje.

Tako uredništvo (a ne novinar, kolumnist) NYT-a 19. svibnja piše kako će Bijela kuća morati objasniti Amerikancima, koji su sve zabrinutiji za vlastitu dobrobit, zašto trebaju podržati Ukrajinu. Istodobno, kaže se dalje, zaoštravanje sukoba s Rusijom ne bi trebalo biti u interesu Sjedinjenih Država. Ravnateljica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines nedavno je upozorila Odbor za oružane snage Senata da će sljedećih nekoliko mjeseci biti turbulentno. Sukob između Ukrajine i Rusije mogao bi poprimiti “nepredvidiviju putanju koja bi dovela do eskalacije”, rekla je. … To su ogromni troškovi i ozbiljne opasnosti, ali predsjednik Biden morat će odgovoriti na mnoga pitanja Amerikanaca u svezi  umiješanosti Sjedinjenih Država u ovaj sukob.

Poruka Putinu da je NATO spreman i sposoban oduprijeti se njegovim revanšističkim težnjama je trajni cilj, stoji dalje u tekstu, „ali u konačnici nije u američkom interesu da se upusti u sukob punog razmjera s Rusijom, čak i ako će Ukrajina morati donijeti teške odluke za postizanje mira. Ali razumijevanje američkih ciljeva i strategije u ovom sukobu postaje sve teže, jer se čini da su se parametri zadataka promijenili.

Dalje se ukazuje na nepoznanice ciljeva američke politike u odnosu na Rusiju, zbog čega bi „Amerikanci mogli izgubiti interes za potporu Ukrajincima… Štoviše, Bijela kuća će ugroziti mir i sigurnost na europskom kontinentu“. Potpora Amerikanaca u tom sukobu „ne može trajati vječno“. Inflacija je za američke birače postala puno važnije pitanje od Ukrajine, a poremećaji na globalnim tržištima hrane i energije vjerojatno će se intenzivirati“.

„Odlučna vojna pobjeda Ukrajine nad Rusijom, u kojoj će Kijev vratiti sve teritorije koje je Moskva okupirala od 2014. godine, nerealan je cilj.“…

„Sjedinjene Države i NATO uvelike su uključeni u ovaj sukob, kako vojno tako i gospodarski. Nerealna očekivanja mogla bi ih još dublje uvući u ovu skupu i dugotrajnu krizu. Rusija… je još uvijek sposobna nanijeti kolosalnu štetu Ukrajini. … “.

„Ali sukob se nastavlja i Biden bi trebao jasno dati do znanja predsjedniku Volodimiru Zelenskom i njegovim ljudima da postoje određene granice preko kojih SAD i NATO neće ići u sukobu s Rusijom. Da postoje ograničenja u opskrbi oružjem… Bitno je da se odluke ukrajinske vlade temelje na realnoj procjeni raspoloživih sredstava i daljnjih razaranja i gubitaka…

Spoznaja takve stvarnosti može biti bolna…. Upravo to trebaju činiti odgovorne države, a ne juriti za iluzornom “pobjedom”. … Sada je izazov zbaciti euforiju…i fokusirati se na definiranje i dovršavanje zadataka…“, navodi se, između ostalog, u tekstu uredništva NYT.

Ovdje bih se retorički zapitao: tko bi se ovako nešto usudio napisati u mainstream medijima EU, i ne bi li nakon toga automatski bio proglašen Putinovim agentom?

Ali ako iz nekog razloga mislite kako je ovo sve, evo teksta i iz Washington Posta, Katrine vanden Heuvel (inače glavne urednice medija The Nation).

Ona, pišući o Ukrajini, navodi kako je došlo vrijeme da se ospori ustaljeno tumačenje tamošnjeg sukoba i poziva američku javnost na kritičko promišljanje.

Navodi kako je ruska vojna operacija ostavila dubok trag na Europu, globalni jug i ostatak svijeta. „Pred našim očima nastaje novi vojno-politički svjetski poredak. Djelovanje na klimatske promjene zanemaruje se jer ovisnost o fosilnim gorivima samo postaje jača; nestašica hrane i drugih resursa dižu cijene i prijete masovnim izgladnjivanjem diljem svijeta; broj izbjeglica i interno raseljenih osoba dosegao je vrhunac od Drugoga svjetskog rata – i to je također ozbiljan problem“, navodi se u tekstu.

Dalje stoji kako će, što se rat dulje nastavi, to biti veći rizik od nuklearnog incidenta. Autorica dodaje i slijedeće: „A budući da je Bidenova administracija očito odlučila “oslabiti” Rusiju velikim isporukama oružja Ukrajini, uključujući protubrodske rakete, i budući da američka obavještajna služba, kako se pokazalo, svim silama pomaže Kijevu, postaje krajnje jasno: SAD i NATO vode proxy rat s Rusijom.“ (ovdje bih dodao kako to Bidenova administracija postojano odbacuje kao tezu, dok Moskva upravo na nju stalno upozorava, op.a..)

„U našoj krhkoj demokraciji, čini se da neslaganje nije zabranjeno. Zašto onda analitičari, znanstvenici i novinari ne osporavaju dominantni ideologem? Zar je uistinu nemoguće sumnjati da je beskrajna opskrba Ukrajine oružjem stvarno najpametniji potez? Je li uistinu nemoguće poželjeti sadržajniju raspravu o opasnostima nuklearnog sukoba? Zašto se oni koji se ne slažu ocrnjuju zbog svoje dobro obrazložene i sadržajne kritike ukrajinskih desničarskih radikala – i da, nacionalista? Oživljavanje neonacizma i fašizma danas je osjetljiva tema u mnogim zemljama Europe i Amerike. Zašto se narušeni ugled Ukrajine (po tom pitanju) prešućuje, pa čak i negira?“, pita se autorica teksta.

U međuvremenu, kako je primijetio jedan bivši marinski general: “Rat je iznuda.” Američki konglomerati oružja redaju se…. Borbe će odnijeti još mnogo života Ukrajinaca i Rusa, ali će se Raytheon, Lockheed Martin i Northrop Grumman obogatiti“, navodi autorica Katrine vanden Heuvel u tekstu Washington Posta.

Postaju li to medijske „utvrde“ američkog liberalizma ponovo uzori novinarske profesije, ili im je dat nalog „odozgo“ ja ne znam. Ali dramatični otklon ovih dvaju tekstova od mainstream politike, barem prema Ukrajini (a time i Rusiji) je očit – pita se na  kraju ovog dijela analize Zoran Meter.

Cijelu analizu najnovijih razmišljanja o politikama SAD-a i europskih saveznika naprama Rusiji i Ukrajini i o globalnim posljedicama i rizicima rata, sankcija, slanja oružja i politici SAD-a prema Kini možete pročitati ovdje:

https://www.geopolitika.news/analize/z-meter-sad-podizu-napetost-s-rusijom-i-kinom-na-maksimalnu-razinu-sto-slabi-jedinstvo-zapada/

Zoran Meter/geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)