Scholz spominjao BiH i izbore, o protuustavnom izbornom zakonu ni riječi

Vrijeme:1 min, 5 sec

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u posjetu je Njemačkoj gdje se sastao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Scholz je na početku kazao kako su on i Plenković razgovarali o mnogim važnim stvarima, kao što je novi paket sankcija Rusiji.

“Veoma je važno da EU zajedno stoji. Ne možemo se pomiriti s činjenicom da rat vodi u Ukrajini, rat za koji je odgovoran samo ruski predsjednik”, dodao je Scholz.

Naglasio je da mu je jako važna tema Zapadnog Balkana, a osvrnuo se i na BiH, navodeći da je potrebno provesti izbore što prije. Podsjećamo, dio Izbornog zakona BiH je protuustavan a to njemačkog kancelara očito ne zanima. Zahvaljujući tom protuustavnom izbornom zakonu brojniji Bošnjaci mogu birati izaslanike u Klub Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH (posljedično i u Do naroda Parlamenta BiH) te što politički predstavnici Bošnjaka eskiviraju provedbu drugog dijela Mostarskog sporazuma koji bi omogućio izbor legitimnih političkih predstavnika na svim administrativnim razinama.

Hrvatski premijer je istaknuo visoki stupanj suglasja o nizu globalnih i regionalnih pitanja.

Osvrnuo se na rat u Ukrajini: “Usuglasili smo se i u političkoj osudi ovog čina, a i u tome da smo u ovih 100 dana vidjeli jedinstvo, brzinu i odlučnost EU, ali i cijelog zapadnog svijeta u sankcijskom režimu i silnoj mobilizaciji podrške.”

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)