Featured Video Play Icon

Akademik Bevanda za Kompas: Tko postigne dogovor između Hrvata i Bošnjaka zaslužuje Nobelovu nagradu

Vrijeme:1 min, 52 sec

 

„Bio bih sretan da naši pregovarači postignu sporazum i dobiju Nobelovu nagradu“, rekao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u BiH, akademik Mladen Bevanda. Dodao je kako imaju odličnu suradnju s Bošnjačkom akademijom nauka i umjetnosti (BANU) te da će zajedno s predsjednikom akademikom Mehmedom Akšamijom potpisati obrazloženje za Nobelovu nagradu.

Poručio je kako nema potrebe da nas iz svijeta dolaze miriti. „Nismo toliko zaostali. Civiliziran smo i kulturan svijet da se možemo međusobno dogovarati. Ovo je šansa našim pregovaračima da na miran način naprave sporazum, jer kad tad do njega će morati doći. Ovu povijesnu priliku ne smiju propustiti“, istaknuo je akademik Bevanda.

Navodi kako u BiH nedostaje dijaloga. „Na žalost kod nas je dijalog vrijeđanje i tko će komu veću i ružniju etiketu zalijepiti, tko će više vrijeđati jer je taj kao pobjednik. Svrha dijaloga je da se čuje i uvažava drugo mišljenje.“

Podržao je nedavni dokument HAZU-a iz Zagreba u kojem se zalažu za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda te hrvatski entitet unutar granica BiH.

Komentirao je odlazak mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine. „Općine trebaju donijeti konkretne mjere o zaustavljanju iseljavanja i stimulirati mlade ljude. Treba im pomoći da se razvijaju. Svaki talent i darovito dijete je dragocjenost i ne smijemo dopustiti da se ta darovitost rasipa“, rekao je akademik Bevanda.

Na upit imaju li Hrvati u BiH pomalo hajdučkoga u sebi jer izgrade instituciju pa je onda zapuste i unište akademik Bevanda je rekao kako institucije poput Akademije, Sveučilišta u Mostaru, RTV-a Herceg-Bosne, HNK Mostar, SKB-a Mostar, Hrvatski leksikografski institut BiH moraju imati sustavno financiranje. „To su velike tvorevine. Jedno je stvoriti, a drugo održavati. Imamo mnoštvo prepreka koje trebamo svladavati kako bi nas činile još snažnijima. Idemo prema tom putu.“

Akademik Bevanda ističe kako u javnosti još treba sazrjeti svijest o važnosti HAZU-a u BiH.

„Treba sazrjeti njen značaj i da je potreba društva da ima takvu najvišu instituciju znanosti umjetnosti i kulture. Svijest je proces i ona se stvara, ne možemo ju nametnuti. Akademije uvijek asociraju na vrsnoću i reprezentativnost znanstvenika u svim područjima.“ Više o svemu u videu emisije.

RTV HB/https://rtv-hb.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)