KREŠIĆ ZA HMS: Hrvati se trebaju vratiti na Herceg-Bosnu i postaviti spomenik Bakiru Izetbegoviću

Vrijeme:2 min, 30 sec
Hrvati s punim pravom moraju odgovoriti na jedino ispravan način. Povratku na stanje prije Daytonskog i Washingtonskog mirovnog sporazuma. Na Herceg-Bosnu.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, na sve načine pokušava eskivirati provedbu drugog dijela Mostarskog sporazuma koji nalaže izmjenu Izbornog zakona BiH kako bi se osiguralo legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda. Ili jednostavnije, bošnjačka politika predvođena SDA ne želi odustati od nametanja političkih predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH i domovima naroda te Srba i Ostalih (odnosno nacionalnih manjina) u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, iako su se to obvezali sporazumom.

U tome svjetlu treba promatrati i jučerašnju zapaljivu i huškačku Izetbegovićevu izjavu u kojoj je, između ostaloga, optužio HNS da “želi sputati snagu probosanskog bloka”, ma što god to značilo.

“Kroz teze o ‘legitimnim predstavnicima’ unutar konstitutivnih naroda pokušava se ukloniti konkurencija Hrvata koji nisu pod kontrolom HNS, sputati snaga višestruko jačeg probosanskog bloka koji čine Bošnjaci, ali i multietničnog političkog faktora koji je sam brojniji od HNS”, naveo je Izetbegović.

Novinar i politički analitičar Zoran Krešić, Hrvatskom Medijskom Servisu kaže da su jasni ciljevi koje Bakir Izetbegović i značajan dio bošnjačke politike nastoji ostvariti.

-Bošnjačka nacionalna država s Hrvatima kao manjinom kojoj će se dodijeliti onoliko prava koliko ova muslimansko-bošnjačka većina smatra ispravnim. I tako uspostaviti pandan Republici Srpskoj, odnosno ‘srpskom svetu’ s kojim plaši javnost u BiH, a istodobno se sprema za završni obračun s Hrvatima, rekao je Krešić.

Najveća zapreka za stvaranje takve, kako ju Krešić zove “Bošnjakoslavije”, je sami Daytonski mirovni sporazum koji je jasno utvrdio državni okvir te balans između triju nacionalnih zajednica.

“Ponajprije s jasnim mehanizmima koji su danas vidljivi u institucijama Predsjedništvu BiH, Domovima naroda, entitetima, pa čak i županijama kao jednome od oblika zaštite prava i interesa naroda”, kazao je Krešić.

Sugovornik HMS-a podsjeća da je Ustavni sud BiH u presudama po apelaciji Bože Ljubića, ali i Alije Izetbegovića, jasno kazao da su konstitutivni narodi ‘natkrovljujući temelj države.’ jasno je rekao Ustavni sud BiH u presudi Bože Ljubića, ali i Alije Izetbegovića.

-Sve što Bakir Izetbegović planira ‘raskinuti’ zapravo vodi raskidu Daytonskog mirovnog sporazuma. Kojega je da podsjetimo potpisao njegov ‘babo’, istaknuo je Krešić.

Krešić pojašnjava i što bi trebali biti potezi hrvatske politike ako bošnjačka politika na čelu s Izetbegovićem želi dokinuto Daytonski mirovni sporazum.

“Ako Bakir i bošnjačka politika želi dokinuti Dayton, bilo da se radi o preglasavanju i izbacivanju Hrvata iz vlasti (Predsjedništva, Vijeća ministara, Vlade Federacije BiH..), a legitimno političko predstavljanje je Ustavni sud u presudi Ljubić naveo čak 12 puta, onda Hrvati s punim pravom moraju odgovoriti na jedino ispravan način. Povratku na stanje prije Daytonskog i Washingtonskog mirovnog sporazuma. Na Herceg-Bosnu. I među prvim potezima nakon toga postaviti spomenik Bakiru Izetbegoviću, ne za ustrajavanje na nasilju nad Hrvatima, nego jer ih je probudio u cilju vlastite zaštite! Baš kao su to bili Beograd i JNA 90-ih godina”, rekao je Krešić.

 

B. G./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori