MILANOVIĆ: Ako Hrvati na jesen krenu sa svojim izborima, realizacijom samouprave, može se dogoditi da netko naredi uporabu snaga protiv Hrvata

Vrijeme:2 min, 23 sec

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uručio je odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi u 2019.

Na svečanosti u Uredu predsjednika odlikovanja je primilo 77 dobrovoljnih darivatelja krvi od 195 odlikovanih, dok će ostali odlikovanja primiti na svečanoj dodjeli planiranoj u lipnju.

Milanović se obratio javnosti. Govorio je o situaciji u BiH i pismu šefu NATO-a koje je objavljeno prošli tjedan. Rekao je da će razgovarati s glavnim tajnikom NATO-a, Jensom Stoltenbergom, prenosi Index.hr.

“Vidim da su međunarodni lideri u jednom zapuštenom stanju što se tiče poznavanja stanja u BiH. To je rezultat nerada hrvatske diplomacije”, rekao je na početku.

“Ako Hrvati na jesen krenu sa svojim izborima, realizacijom samouprave, može se dogoditi da netko meni nepoznat naredi uporabu snaga protiv Hrvata”, rekao je Milanović.

“Nama je zabranjeno biti u BiH. Mogu Turci, Austrijanci… Hrvati ne mogu. Hrvati su valjda opasni, raskomadat će BiH. Mi bi poslali par časnika”, rekao je.

“Ovo je otpor jednoj tlačiteljskoj politici nad Hrvatima u BiH. Evo, javio se i HAZU”, dodao je.

“Ovo je paranoična situacija za Plenkovića. HAZU je objavio dokument, tu je vjerojatno svoje prste imao Kusić, Reiner. U tom dokumentu zaista stoji nešto fascinantno o BiH. Ti akademici su prije mjesec dana, u vrijeme mira, oni su rekli da Hrvatima prava treba osigurati pod svaku cijenu”, rekao je Milanović.

“To je stav bliskih Plenkovićevih suradnika kad slobodno misle. Kad su pokoreni, onda ne misle. Ja ih pozivam da kažu što su mislili pod time da se ne treba pitati za cijenu”, dodao je Milanović.

“Plenković okolo ovo svodi na naš osobni sukob. To je izdajstvo, tu nema ničeg osobnog. Ali kad bi on i ja uputili istu poruku, barem 75 posto hrvatskih građana bi to podržalo. Ovo je njegova sabotaža i privatna karijerna avantura, točno vidim kamo smjera i gdje želi”, rekao je.

“Ovo nisu naše osobne bitke, ja neman ništa za izgubiti. Ovo je Plenkovićevo ludilo”, rekao je. “On mora znati da nema ničeg osobnog. Ja ne znam što će biti, ja radim da se izbjegne taj scenarij, da nitko u BiH ne izgubi osim onih koji žele reketariti Hrvate”, dodao je.

“Turska će tražiti puno”

“Turska će tražiti puno. Plenković je u kamere govorio da neće blokirati. Evo, blokirali su. Onda je hrvatski ministar govorio da Turska ima razloge. Isuse Bože. To je naš ministar”, rekao je.

“Plenković šeficu DORH-a drži kao oficira, vrši pritisak… Istovremeno njegov ministar, potpuno izopačen lik, sad ne isplaćuje dnevnice ni klapi Hrvatske mornarice, reketari ih. On je ohrabren činjenicom što nije osramoćen i otpušten i da je ostao ministar. To je jedan lopov koji je za nečiji račun opstruirao pravdu. DORH čeka da gospođa Đerek radi njihov posao. Jer ako nema Đerek, nema pravde u državi”, rekao je Milanović.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori