Henry Kissinger: Ukrajina treba popustiti!

Vrijeme:1 min, 6 sec

 

Bivši američki državni tajnik, geopolitički mag Henry Kissinger (99) pozvao je Zapad da prestane pokušavati poraziti rusku vojsku u Ukrajini; ruski bi poraz mogao na dugi rok destabilizirati Europu, izvijestio je britanski konzervativni medij The Telegraph.

Kissinger je u ponedjeljak na rubu Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu razgovarao s osnivačem i izvršnim predsjednikom tog važnog foruma Klausom Schwabom (84). Tada je te  ustvrdio da ga stanje globalnih odnosa navodi na zakljucak da bi poraz Rusije bio koban za Zapad. Imao bi za posljedicu reorganizaciju europske hijerarhije moći.

Kissinger smatra da se rat u Ukrajini ne bi smio otegnuti.  Ukrajinu bi zapadne sile trebale uvjeriti da prihvati uvjete obustave paljbe iako ona nije sada na to spremna. Pregovori bi morali početi u iduća dva mjeseca. U protivnonu, porast će geopolitičke napetosti. Crtu razdvajanja sukobljenih strana trebalo bi vratiti na prijašnje stanje. U protivnomu, Ujrajiba se ne bi oslobodila, nego bi došlo do novog rata protiv same Rusije. A ona je već 400 godina dio Europe te da je u ključnim trenutcima jamčila održavanje ravnoteže snaga. Europski vođe ne bi smjeli dovesti do toga da Rusija i Kina postanu trajni saveznici.

“Nadam se da će Ukrajinci svoje junaštvo uskladiti sa svojom mudrošću”, zaključio je Kissinger. Dodao je da Ukrajina treba biti neutralna tampon-zona, a ne granična zemlja.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)