Ministarstvo hrvatskih branitelja

Ministarstvo hrvatskih branitelja osporilo Srbiji pravo na “kvazi-univerzalnu jurisdikciju”

Vrijeme:1 min, 45 sec

Ministarstvo hrvatskih branitelja reagiralo je u ponedjeljak, 23. svibnja na izjavu predsjednika Narodne skupštine Republike Srbije Ivice Dačića i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića o mogućim tužbama protiv hrvatskih pilota. U reagiranju ih podsjeća da je Hrvatska samostalna, suverena i neovisna država i da “kao takva” ne priznaje srbijansku kvazi-univerzalnu jurisdikciju. Misli se na jednostrano uzimanje prava Srbija suditi za zločine počinjene na teritorijima drugih država nastalih raspadom SFRJ.

Ministarstvo nadalje podsjeća srbijanskog predsjednika da je rat u Hrvatskoj počeo 1991. velikosrbijanskom agresijom, “koju je i sam svojim istupima svesrdno podržavao i poticao, što je rezultiralo progonom i ubijanjem stanovništva te brojnim počinjenim zločinima nad Hrvatima i drugim nesrpskim stanovništvom, koje u Srbiji sustavno prešućuju i zanemaruju, iako Hrvatska i danas trpi posljedice brutalne velikosrpske agresije”.

Srbija nema pravo podizati nikakve tužbe protiv hrvatskih građana temeljem famoznog Zakona o organizaciji nadležnosti državnih tijela u postupcima ratnih zločina, kojim “uporno pokušava biti gazda u tuđem dvorištu. To im nije pošlo za rukom u nametnutom nam Domovinskom ratu, kada se Hrvatska zahvaljujući svojim hrabrim braniteljima obranila od velikosrpske agresije i oslobodila svoj okupirani teritorij, pobijedivši u svojoj borbi za neovisnost”, nastavlja Ministarstsvo te dodaje. “To im ne će uspjeti ni sada kada nam pokušavaju nametnuti i kolektivnu krivnju”, pri čemu posežu za “neutemeljenim optužbama”.

Srbija ponovno pokušava preuzeti ulogu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, a takav stav protivan je vladavini prava, međunarodnom pravu, pravomoćnim presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i međunarodnom kaznenom pravu, upozorava Ministarstvo hrvatskih branitelja. U takvu postupanju vidi zaprjeku “rješavanju otvorenih pitanja ne samo u području pravosudne suradnje, već i u pogledu rješavanja pitanja nestalih osoba”. Ministarstvo hrvatskih branitelja daje u nastavku i tumačenje međunarodnog prava te poziva Srbiju “da poštuje međunarodne standarde te pokaže istinsku volju za rješavanje otvorenih pitanja u okviru međudržavnih povjerenstava”.

“Kao što je Republika Hrvatska nadležna za sve svoje građane nestale u Domovinskom ratu”, zaključuje Ministarstvo, “tako je nadležna i za sva ostala pitanja vezana uz to za nas najslavnije razdoblje naše novije povijesti. A Srbija može u tom pogledu dati svoj doprinos dostavom traženih informacija o nestalima.”

 

Hrvatsko nebo