Ukrajinac ispričao potresno iskustvo: Braću i njega Rusi mučili, upucali pa bacili u jamu

Vrijeme:1 min, 57 sec

 

Vojnici su nogom bacili tijela braće u jamu, zatrpali ih zemljom i otišli, navodi 33-godišnjak koji ne zna točno reći koliko je dugo ležao zakopan živ

Usjevernoj regiji Černihiv u Ukrajini, trojica braće mučena su i upucana tri i pol tjedna nakon početka rata. Jedan od njih, Mykola Kulichenko (33), preživio je pa ispričao što im se sve dogodilo.

Mykola je živio s dvojicom braće, Yevhenom i Dmytrom, te sestrom Irynom. Nakon što su Rusi zauzeli njihovo selo, Ruski konvoj je bombardiran te su se vojnici raširili u potrazi za odgovornima. Rekli su braći da kleknu u dvorište dok oni pretražuju kuću. Njihova sestra Iryna tada nije bila tamo.

Kako za CNN navodi Mykola, Rusi su u kući pronašli vojne medalje koje je posjedovao njihov djed i vojnu torbu 30-godišnjeg Yevhena koji je bio padobranac. Tada su bili uvjereni da braća nešto skrivaju. Odveli su ih u podrum gdje su ih tri dana ispitivali, a potom krenuli mučiti.

– Tukli su mi cijelo tijelo metalnom šipkom, a cijev pištolja su mi stavili u usta – rekao je. Zajedno s braćom, Mykola je mučen sve dok nije izgubio svijest.

Kaže da su imali poveze na očima, a ruke i noge bile su im vezane trakom. Petorica ruskih vojnika ih je u vojnom vozilu odvezla na pustu parcelu. Natjerali su ih da kleknu i čekaju da se iskopa jama.

Mykola je iza sebe prvo čuo pucanj, a 36-godišnji Dmytro, najstariji od trojice, pao je na tlo. Sljedeći je bio najmlađi Yevhen.

– Mislio sam da sam sljedeći – naveo je Mykola, no metak kojim je pogođen u obraz izišao je pored njegova desnog uha. Znao je da mu je jedina nada za preživljavanje glumiti da je mrtav.

Vojnici su nogom bacili tijela braće u jamu, zatrpali ih zemljom i otišli, navodi 33-godišnjak koji ne zna točno reći koliko je dugo ležao zakopan živ. Vezanim rukama i nogama uspio se izvući ispod leša starijeg brata.

– Bilo mi je teško disati, budući da je Dmytro ležao na meni, ali sam rukama i koljenima uspio odgurnuti starijeg brata na bok jame, a onda sam izašao van – kaže.

U mraku je oteturao kroz polja do najbliže kuće, gdje ga je žena primila i brinula o njemu preko noći prije nego što se uspio vratiti svojoj sestri.

Vecernji.hr/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori