Stopa inflacije u eurozoni u travnju rekordnih 7,4 posto, u EU 8,1 posto

Vrijeme:1 min, 5 sec

Inflacija

Kao i u ostalim vodećim svjetskim gospodarstvima, inflacija u Europi snažno ubrzava rast, s obzirom da je u travnju prošle godine u EU iznosila 2 posto, a u eurozoni 1,6 posto.

Inflacija, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), ubrzala je u EU i u odnosu na ožujak, kada je na godišnjoj razini bila 7,8 posto. U eurozoni je i u ožujku iznosila 7,4 posto, donosi Hina.

Najveći utjecaj na ubrzanje inflacije dala je energija, čije su cijene u travnju na godišnjoj razini skočile za 37,5 posto, doprinijevši ukupnoj stopi inflacije s 3,7 postotnih bodova. Nastavio se i snažan rast cijena svježe hrane, koje su u travnju na godišjoj razini porasle 9,2 posto.

Među EU članicama, najviše su u travnju porasle potrošačke cijene u Estoniji za 19,1 posto te u Litvi, za 16,6 posto. Blizu je i Češka, sa stopom inflacije od 13,2 posto. U travnju je čak devet EU članica bilježilo dvoznamenkaste stope inflacije.

U Hrvatskoj je stopa inflacije mjerena HICP-om iznosila u travnju 9,6 posto.

Najnižu stopu inflacije u tom mjesecu imale su Francuska i Malta, obje od 5,4 posto, a slijedi Finska s porastom cijena od 5,8 posto, podaci su Eurostata.

 

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori