FOTO/VIDEO- Kraj jedne od najžešćih bitki rata u Ukrajini: Evakuirani vojnici iz uništenog Mariupolja

Vrijeme:3 min, 5 sec

 

Od prvih dana ruske invazije na Ukrajinu, jedan od gradova koji je bio najžešće granatiran upravo je bio Mariupolj

Evakuacija ukrajinskih vojnika iz čeličane Azovstal u Mariupolju predstavlja kraj jedne od najžešćih bitaka od početka ruske invazije na Ukrajinu u kojoj je, prema ukrajinskim vlastima, uništeno 95 posto tog lučkog grada i ubijeno oko 21.000 osoba.

Kako je sve počelo 

Od prvih dana ruske invazije na Ukrajinu, jedan od gradova koji je bio najžešće granatiran upravo je Mariupolj. Žestoke borbe i rusko granatiranje dječje bolnice i rodilišta te kazališta i veliki broj civilnih žrtava pretvorili su Mariupolj u simbol uništenja. Međunarodna zajednica žestoko je osudila Rusiju.

Otpor koji su daleko nadmoćnijoj vojsci pružili ukrajinski vojnici i bataljun Azov s druge strane bio je snažan poticaj u prvim tjednima rata i omogućio je pregrupiranje ukrajinske vojske jer nisu dopustili da padne strateški grad.

Nakon što su ruske snage preuzele kontrolu nad znatnim dijelom grada, veliki broj civila i vojnika povuklo se 21. travnja u čeličanu Azovstal. Čeličana je svaki dan bila meta žestokog granatiranja, a snimke vojnika u kojima govore kako je sve manje hrane, vode i medicinskih potrepština, no kako se unatoč tome neće predati, obišle su svijet.

Dogovori oko otvaranja humanitarnih koridora u Mariupolju između Ukrajine i Rusije nisu imali uspjeha, a svi pozivi Rusije da se predaju vojnici u Azovstalu bili su ignorirani. Vojnici i zapovjednici bataljuna Azov u više navrata istaknuli su kako će biti ubijeni ako se predaju Rusima. Postojanje bataljuna Azov jedan je od ključnih argumenata Rusije za njihovu “specijalnu operaciju” jer tvrde kako su oni neonacisti i da su upravo zbog njih morali provesti denacifikaciju.

Evakuacija civila iz čeličane počela je nakon sastanka glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa i ruskog predsjednika Vladimira Putina pod kontrolom Crvenog križa. Unatoč privremenom primirju da bi se mogli otvoriti humanitarni koridori, Rusi su nastavili sa žestokim napadima na čeličanu.

 

Podsjetite se: Žestoki napad na Azovstal

 

Ukrajinski političari pozvali su proteklih tjedana ruski vrh da zajedno sjednu za stol u Mariupolju kako bi dogovorili evakuaciju vojnika. Međutim, sve do jučer nije bilo većih naznaka da će se to dogoditi. Rusija je u ponedjeljak objavila da je pristala evakuirati ranjene ukrajinske vojnike u bolnicu u Novoazovsku. Više od 260 vojnika, od kojih su neki teško ranjeni, napustilo je postrojenje u ponedjeljak.

“Garnizon ‘Mariupolj’ ispunio je svoju borbenu zadaću”, navodi se u priopćenju Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine, u kojem je najavljena evakuacija.

“Vrhovno vojno zapovjedništvo naredilo je zapovjednicima postrojbi stacioniranih u Azovstalju da spase živote ljudstva… Branitelji Mariupolja heroji su našeg vremena”, dodaje se.

 

Podsjetite se: Šokantne fotografije ranjenih vojnika u Azovstalu: ‘Svijet mora vidjeti uvjete u kojima se nalaze’

 

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Anna Maliar rekla je da su 53 teško ozlijeđena borca ​​odvezena u bolnicu u Novoazovsku koji je pod ruskom kontrolom, a još 211 boraca evakuirano je humanitarnim koridorom u Olenivku. To je područje pod kontrolom proruskih pobunjenika. Uslijedit će potencijalna razmjena svih evakuiranih ukrajinskih boraca i ruskih zarobljenika, dodala je.

Traju napori za evakuaciju preostalih boraca u čeličani Azovstalj, priopćila je ukrajinska vojska. Nije poznat njihov točan broj, ali vjeruje se da ih je ondje još oko 600.

 

 

Antonija Petković/Hina/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)