Marinko Čavara za “Oslobođenje” o stajalištima hrvatskih političkih predstavnika

Vrijeme:1 min, 11 sec

 

Predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavar za sarajevsko je “Oslobođenje” govorio o aktualnoj i političkoj krizi u Federaciji i dvoentitetskoj saveznoj državi, o izborima i imenovanjima, a napose o zaključcima HNS-a.

Taj intervju objavljen je u osjetljivom trenutku u kojemu se očekivalo te se i dalje očekuje čvrsto i jednoznačno postavljanje Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH prema svemu što se u većem entitetu i u državi i na međunarodnom planu događa. U njemu je, uz ostalo, Čavara upozorio bošnjačku stranu (tekst je ovdje kroatiziran):

“Apsolutno je nepotrebno da, zbog toga kako bi se spriječilo Hrvate da biraju svoje legitimne predstavnike, Bošnjaci izazivaju krizu u državi, i da im je važnije birati Hrvatima njihove predstavnike. Ali, očito je da je to plan koji se stalno u javnosti predstavlja, pa i najava da se ne će sudjelovati u daljnjim pregovorima o promjeni Izbornog zakona BiH i unatoč tomu što odluka Ustavnog suda BiH nije provedena. Poznato je da u Izbornom zakonu nedostaju odredbe po kojim se biraju izaslanici u Dom naroda Parlamenta FBiH, a samim tim nemoguće je izabrati izaslanike u Dom naroda Parlamenta BiH. Samim tim možemo ući u vrloozbiljnu krizu, budući da Izborno povjerenstvo nije po Ustavu mjerodavno donijeti takve izmjene; to može učiniti samo Parlamentarna skupština BiH.”

Intervju se može u cijelosti pročitati na ovoj poveznici:

Intervju Marinka Čavare sarajevskom Oslobođenju

 

https://www.oslobodjenje.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori