‘Živimo u potpuno novoj eri, a Putin je sve pogrešno procijenio. Kina? Jasno je o čemu Xi sada razmišlja…‘

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Vrijeme:4 min, 9 sec

 

Bivši američki državni tajnik smatra kako Xi Jinping sad najviše razmišlja o tome kako izbjeći situaciju u kojoj se našao Putin.

– U vrijeme kad smo se ‘otvorili’ prema Kini, Rusija je bila glavni neprijatelj, ali naši odnosi s Kinom bili su onoliko loši koliko su mogli biti. Kad imate dva neprijatelja, nije mudro tretirati ih potpuno jednako, takav je bio naš stav oko ‘otvaranja’ prema Kini. A do njega je došlo zbog tenzija koje su se autonomno razvile između Rusije i Kine. Bivši šef Sovjetskog Saveza Leonid Brežnjev nije mogao zamisliti da bi se Kina i Sjedinjene Države mogle udružiti. Ali Mao Zedong je, unatoč svom ideološkom neprijateljstvu, bio spreman započeti razgovore. Kinesko-ruski savez u principu je protiv stečenih interesa, a on je sad uspostavljen. Ali ne izgleda mi kao da je to suštinski trajna veza – kaže Kissinger.

Globalne promjene

No, je li u geopolitičkom interesu Amerike poticati veću udaljenost između Rusije i Kine? Bivši američki državni tajnik smatra da će globalna geopolitička situacija doživjeti značajne promjene nakon završetka rata u Ukrajini.

– Nije prirodno da Kina i Rusija baš u svemu imaju identične interese. Nakon rata u Ukrajini, Rusija će morati ponovno preispitati svoj odnos prema Europi i NATO-u. Mislim da nije mudro zauzeti suparnički stav prema dvije države ‘protivnice’. Ni Rusija ni Kina neće postati intimni prijatelji Zapada, ali kad se pojave konkretna pitanja, moramo ostaviti otvorenu mogućnost za drugačiji pristup tim pitanjima. U razdoblju koje je pred nama, Rusiju i Kinu ne bismo trebali združivati kao sastavni element – rekao je Kissinger.

Osvrnuo se i na administraciju Joea Bidena, koja svoj veliki geopolitički izazov predstavlja kao borbu demokracije protiv autokracije.

– Moramo biti svjesni razlika u ideologijama i njihovim interpretacijama. S obzirom na evoluciju tehnologije i ogromnu destruktivnost trenutačno dostupnog oružja, tuđa neprijateljstva mogla bi nam nametati zahtijevanje za promjenom režima u Rusiji, ali mislim da bismo to trebali izbjegavati, tj. vlastitim stavovima utjecati na takve promjene – izjavio je bivši američki državni tajnik.

Što se tiče nuklearnih prijetnji, Kissinger kaže kako smo danas suočeni s tehnologijama koje mogu proizvesti razinu nezamislive katastrofe.

– Čudan aspekt trenutačne situacije jest taj da se oružje umnožava na obje strane i njegova se sofisticiranost svake godine povećava. Ali gotovo da nema rasprave na međunarodnoj razini o tome što bi se dogodilo kad bi se nuklearno oružje doista i upotrijebilo. Moramo shvatiti da sad živimo u potpuno novoj eri. Tehnologija se širi svijetom pa će diplomacija i rat trebati drugačiji sadržaj i to će biti izazov – izjavio je Kissinger.

On se s Vladimirom Putinom susreo 20 do 25 puta. Ruski predsjednik zaprijetio je kako će odgovoriti nuklearnim oružjem ako osjeti da je njegov režim pod egzistencijalnom prijetnjom. Gdje je Putinova crvena linija u ovoj situaciji?

– Susretao sam se s Putinom kao istraživač međunarodnih odnosa otprilike jednom godišnje u razdoblju od 15 godina i to isključivo zbog akademskih strateških rasprava. Mislio sam da su njegova osnovna uvjerenja neka vrsta mistične vjere u rusku povijest. Također mislim da se osjeća uvrijeđenim zbog ovog golemog jaza koji se otvorio između Rusije i Europe te istoka. Širenje NATO-a za njega je velika prijetnja. Ali nikad ne bih predvidio napad ovako velikih razmjera i pokušaj preuzimanja druge priznate države.

Za njega je sad najvažnije pitanje koliko će se ova eskalacija i rat u Ukrajini nastaviti i hoće li se proširiti.

– Nemam prosudbu o tome je li Putin dosegnuo granicu svojih sposobnosti. Ako dođe do eskalacije sukoba, hoće li se u tom slučaju koristiti nova kategorija oružja kakvo u 70 godina njegova postojanja nikad nije korišteno? Ako se ta granica prijeđe, to će biti izuzetno značajan događaj. Jer na globalnoj razini ne znamo koje bi bile sljedeće linije podjele. Jedna stvar koju ne bismo trebali učiniti, po mom mišljenju, jest to jednostavno prihvatiti – rekao je bivši američki državni tajnik.

Što se tiče Kine i predsjednika Xija Jinpinga, Kissinger smatra kako kineski čelnik sad najviše razmišlja o tome kako izbjeći situaciju u kojoj se našao Putin.

– Mislim da mu je prioritet da nema većinu svijeta okrenutu protiv sebe i Kine, bez obzira na krizu koja bi mogla nastati – zaključio je.

 

Jutarnji.hr/Hrvatsko nebo

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.