Hoće li uhićenje kardinala Josepha Zena dovesti u pitanje vatikanski sporazumom s Kinom?

Vrijeme:1 min, 49 sec

 

Uhićenja kardinala Josepha Zen Ze-Kiuna i četvorice prodemokratskih aktivista u srijedu, pod optužbom navodne “tajne suradnje sa stranim snagama” predstavljaju izravan izazov Svetoj Stolici i učinkovitosti njezinih nedavnih kontroverznih napora bliske suradnje s Pekingom.

Sveta Stolica je u srijedu poslijepodne, objavila kratku izjavu u kojoj su izrazili kako su “sa zabrinutošću primili vijest o uhićenju kardinala Zena i da s velikom pozornošću prate situaciju”.

90-godišnji biskup emeritus Hong Konga pušten je iz pritvora kasno u srijedu, ali uz jamčevinu i zato je još uvijek suočen s optužbama za počinjenje kaznenog djela.

Kardinal je bio otvoreni kritičar autokratske vladavine kineskog predsjednika Xi Jinpinga i njegovo uhićenje dolazi tri i pol godine nakon što je Sveta Stolica potpisala tajni i kontroverzni sporazum s Pekingom s ciljem legitimiranja imenovanja biskupa.

Sporazum, koji je kardinal proglasio “izdajom” podzemne Crkve lojalne Rimu, obnovljen je krajem 2020. Posljednji razvoj događaja testirat će efikasnost tih sporazuma i jesu li oni stvarno Svetoj Stolici dali bilo kakvu pravu pregovaračku moć. Vatikan je uvijek tvrdio da je potrebno strpljenje prije nego što ovi sporazumi urode plodom i bit će zanimljivo vidjeti kako će reagirati, s obzirom na to kako će se kardinalov slučaj dalje odvijati. Zenovo uhićenje također je značajan test za njegovog sadašnjeg nasljednika, biskupa Stephena Chow Sau-yana, koji je preuzeo biskupiju prošlog prosinca.

Kardinal je uhićen s još četvoricom jer je vodio, sada raspušteni, fond koji je pomagao u obrani uhićenih zbog prodemokratskih prosvjeda.

“Ovo su najcjenjeniji ljudi u demokratskom pokretu i to je prava koalicija”, rekao je Mark Simon, prijatelj i bivši poslovni suradnik Jimmyja Laija, katoličkog poslovnog tajkuna osuđenog prošle godine zbog kršenja zakona o nacionalnoj sigurnosti zbog sudjelovanja u pro-demokratskim demonstracijama.

Simon je izjavio da je  uhićenje trojice od petorice “trebalo biti potpisano od strane Pekinga, posebno kardinala Zena, s obzirom na implikacije s Vatikanom, pa nam ovo zapravo govori da ih nije briga kako će Rim ili bilo tko drugi reagirati. Jednostavno, nije ih briga.”

Prijatelji kardinala izjavili su da je dugo očekivao da će biti uhićen i da se ne boji svoje sudbine od strane autoritarnih vladara predvođenih Pekingom koji sada upravljaju Hong Kongom.

 

https://www.quovadiscroatia.com/Hrvatsko nebo

Odgovori