SCHOLZ: Sada je na redu članstvo u EU za zemlje zapadnog Balkana

Vrijeme:1 min, 3 sec

Zapadni Balkan treba ući u EU, a prijedlog Emanuela Macrona, predsjednika Francuske, o posebnoj političkoj zajednici EU i europskih zemalja koje nisu u EU odnosi se na ostale partnere, rekao je Olaf Scholz, njemački kancelar na press-konferenciji u Berlinu.

“Od strateške je važnosti za Europu da ubrzano dođemo do konkretnog dogovora da podržimo svih šest zemalja zapadnog Balkana i potvrdimo njihovo približavanje EU. Europa mora održati svoja obećanja. Zato moramo dinamizirati pretpristupne pregovore i pronaći rješenja koja će otkloniti prepreke. To je pitanje kredibiliteta i strateškog razuma. Nove forme partnerstva za ostale su moguće, i o tome smo razgovarali s Emanuelom Macronom. Važno je da svi budemo zajedno u europskoj obitelji”, zaključio je Scholz.

Upitan hoće li Ukrajina dobiti članstvo u EU, Scholz je rekao da se podrazumijeva da je Ukrajina dio europske obitelji, ali da je sada na redu zapadni Balkan.

“Sada imamo konkretan proces pred nama a to je članstvo za zemlje koje već toliko dugo rade na tome, a to su zemlje zapadnog Balkana. To je ispravno i sa strateškog i s političkog i s moralnog stajališta. Jer mnoge od tih zemalja su dugo radile na tome da dođu do ovog. Zbog toga ove zemlje imaju prioritet”, rekao je Scholz.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)