“Oduzeto more”: Mađarski veleposlanik pozvan u MVEP

Vrijeme:1 min, 10 sec

 Osuda Orbanovih izjava

Mađarski veleposlanik u Hrvatskoj pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova zbog izjave premijer Viktora Orbana da je Mađarskoj “oduzeto more”, priopćio je Zrinjevac u utorak.

Mađarski premijer prošli tjedan je izjavio da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da “joj nisu oduzeli more”, očito se referirajući na hrvatsku obalu čiji su dijelovi nekoć bili u sastavu Ugarske, piše Hina.

“Hrvatska osuđuje izjavu predsjednika mađarske vlade”, priopćio je MVEP. “Osuđujemo bilo kakve teritorijalne pretenzije prema susjednim državama”.

Pozadina Orbanove izjave protivljenje je europskom embargu na uvoz ruske nafte zbog čega je Mađarsku jučer posjetila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Kako je pojasnio jedan europski diplomat za France Presse, Mađarska bi za sigurnu opskrbu naftom trebala novi naftovod koji bi je povezao s Hrvatskom, koja ima pristup moru. Stoga traži jamstva da će se Zagreb angažirati na izgradnji te infrastrukture, kao i jamstva o europskim financijskim sredstvima.

“Oni koji imaju more i luke imaju i mogućnost dovesti naftne tankere”, rekao je Orban prošli tjedan, kako ga prenosi Politico. “Da nam more nije oduzeto i mi bismo imali luke”, dodao je.

MVEP ističe da takve izjave nepotrebno narušavaju međudržavne odnose.

Zbog te je izjave mađarski veleposlanik u Zagrebu pozvan na razgovor, a i hrvatski je veleposlanik zatražio objašnjenje u Budimpešti, kazali su na Zrinjevcu.

 

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori