Putin je ipak iznenadio, svi pričaju o stvarima koje nije spomenuo: ‘Je li to znak kraja rata?!‘

Vrijeme:2 min, 57 sec

 

Putin nije objavio opću mobilizaciju ili rat Ukrajini, što su dva scenarija koja su se spominjala

U analizi govora ruskog predsjednika Vladimira Putina novinar uglednog britanskog lista The Guardian Pjotr Sauer istaknuo je kako tijekom parade na Crvenom trgu nisu poslane izuzetno značajne poruke. Putin je, ističe, ponovio ono što je i ranije govorio, a to je da je invazija bila isprovocirana i neizbježna, te jedina ispravna odluka.

Govoreći pred deset tisuća svojih vojnika ruski je lider ponovio da se ne radi o ratu već o “specijalnoj vojnoj operaciji”, te je Zapad optužio za planiranje napada na ruski teritorij, posebice Krim.

– NATO nas ne želi saslušati. Imali su planove i mi smo za njih saznali. Namjeravali su pokrenuti invaziju na naše povijesne teritorije, uključujući Krim. Rusija je morala poduzeti ovu operaciju kako bi spriječila rat – kazao je.

Guardian zaključuje kako je primjetno to da Putin nije objavio opću mobilizaciju ili donio odluku o objavi rata, što su dva scenarija koja su se očekivala na Dan pobjede. Također, u svom govoru nije prijetio, kao ranije, nuklearnim oružjem, što je problem koji je dosad snažno brinuo zapadne saveznike.

No, nije dao ni naznaku da bi rat mogao uskoro prestati ili da bi barem moglo doći do deeskalacije. Neki od analitičara vjeruju da bi se sukob mogao završiti kada Putin proglasi svoju pobjedu u Donbasu.

Putin je nastavio sa svojom retorikom prema kojoj je invazija zapravo nastavak borbe protiv nacizma koju je Rusija provela u Drugom svjetskom ratu. Govoreći ruskim vojnicima koji su upravo pristigli s ukrajinskog bojišta poručio je: “Vi se borite za svoju domovinu, za budućnost i za to da nitko ne zaboravi lekcije naučene u Drugom svjetskom ratu”.

Putinov govor očekivano je izazvao velik interes javnosti, kao i vojnih analitičara. Šef moskovskog ureda The Financial Timesa, Max Seddon, na svom je Twitteru objavio kako je zanimljivo što Putin nije ni na koji način proglasio pobjedu u Ukrajini.

– Najprimjetnije je što su iz njegovog govora izostale bilo kakve riječi o pobjedi. Rekao je da su se ruske trupe herojski borile u Donbasu, ali nije spomenuo Mariupolj ili druge teritorije koje je Rusija zauzela – napisao je.

Guardian u analizi navodi i da je Putinov govor prema mišljenju stručnjaka bio “ohrabrujuć”. Štoviše, britanski diplomat čak navodi da bi sve što se događalo tijekom Dana pobjede moglo biti najava kraja rata. Sir Tony Brenton, bivši britanski veleposlanik u Rusiji kazao je listu kako je ruski lider u proteklom razdoblju pokazao uznemirujuće znakove, “kao da se gubi”. No, rekao je, njegov današnji govor bio je koherentatn i vrlo profesionalan.

Odmah je poručio i kako se ne slaže s njegovom porukom kojom je htio opravdati invaziju na Ukrajinu, no dodao je da je invazija snažno utjecala na domoljubje u ruskoj političkoj sferi.

– Ohrabrujuće je što se osjećam kao da razgovaramo s racionalnom osobom s kojom bismo možda u budućnosti mogli doći do dogovora koji bi mogao ovaj pakao privesti kraju – rekao je.

Lord Dannat, obrambeni analitičar, složio se rekavši kako je u ovim trenucima najvažnija Putinova racionalnost, javlja Sky News.

– Tijekom Hladnoga rata obje su se strane suzdržale od nuklearnog napada jer su bile razumne. Obje strane razumjele su kakve bi katastrofalne posljedice bile od uporabe nuklearnog naoružanja. I zato ga nisu iskoristile – kazao je.

Dodao je kako iracionalnost Putinovog dosadašnjeg ludila mora posebno zabrinuti svakoga, ali “sada mi se čini zdravijim”.

Jutarnji.hr/https://www.jutarnji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)