Britanski ministar obrane: Putin mora dijeliti ‘istu sudbinu’ kao nacisti

Vrijeme:1 min, 17 sec

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin i ruski čelnici “zrcale” fašizam nacističke Njemačke, kazao je u ponedjeljak, 9. svibnja, britanski ministar obrane Ben Wallace u govoru u Muzeju nacionalne vojske u Londonu, navodi medij POLITICO.

Wallace je izjavio da bi rusko vodstvo trebalo dijeliti istu sudbinu kao nacisti, koji su se na kraju suočili s Nürnberškim suđenjima za svoja zlodjela.

“Kroz svoju invaziju na Ukrajinu, Putin, njegov uži krug i generali sada zrcale fašizam i tiraniju od prije 70 godina, ponavljajući pogreške totalitarnih režima prošlog stoljeća”, navodi šef britanskog MO, dodajući kako za to “njihova sudbina također mora, sigurno, na kraju biti ista.”

Prozvao je i ruske generale riječima: “Ne samo da su uključeni u ilegalnu invaziju i ratne zločine, već su i njihovi vrhovi iznevjerili vlastite činove do te mjere da bi trebali biti izvedeni pred vojni sud.”

Prema navodima francuskog medija France 24 Ben Wallace je sugerirao da je Putin izgubio razum, uspoređujući ga s ruskim carem Nikolajem I. tijekom Krimskog rata sredinom 19. stoljeća.

„Car Nikolaj I napravio je istu grešku kao Putin… nije imao prijatelje, saveze.

“Škotska garda udarila je nogom po leđima cara Nikolaja I. 1853. na Krimu – uvijek to možemo ponoviti”, kazao je Wallace, koji je služio u istoj pukovniji, navodi France 24.

Govor ministra obrane dolazi dok Rusija u ponedjeljak obilježava Dan pobjede, godišnji komemorativni praznik poraza nacističke Njemačke 1945.

U nedjelju je Ujedinjeno Kraljevstvo priopćilo da će omogućiti daljnju pomoć i vojnu potporu Ukrajini u vrijednosti od 1,3 milijarde funti, zaključuje POLITICO.

 

https://www.geopolitika.news//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)