MIKULIĆ ZA HMS: O čemu Konaković govori? Bosanci i Hercegovci nisu narod, to je regionalna odrednica

Vrijeme:2 min, 56 sec

 

Gostovanje Elmedina Konakovića, predsjednika stranke Narod i Pravda, u emisiji Otvoreno, Hrvatske televizije, izazvalo je mnoštvo reakcija u hrvatskoj i bošnjačkoj javnosti. Posebno diskutabilna i skandalozna bila je njegova rečenica u kojoj je Bosance i Hercegovce nazvao narodom, ali i da član Predsjedništva BiH mora biti samo pripadnik konstitutivnog naroda ali ne i njegov predstavnik. Ove tvrdnje postavile su novo pitanje, ima li zapravo razlike u političkim idejama koje propagiraju predsjednik SDA, Bakir Izetbegović i spomenuti Konaković.

Politolog Martin Mikulić Hrvatskom Medijskom Servisu kazao je da je Dino Konaković prilikom gostovanja u Otvorenom iznio čitav niz neistina, paušalnih ocjena i zamjena teza.

– Povrh svega bih izdvojio tezu o nekakvim fantomskim Bosancima i Hercegovcima koji nisu ni narod ni nacija, već isključivo regionalna odrednica. Ako to već nije vidljivo golim okom, onda se možemo poslužiti obrazloženjem Ustavnog suda BiH iz Odluke “Ljubić” kada ustavo-tumač kaže kako je „ustavotvorac imenovao, odnosno označio konstitutivne narode (Bošnjake, Srbe i Hrvate) kao posebne kolektivitete i priznao im jednaka prava, tj. da je ‘podvukao’ poseban, ravnopravan i jednak status Bošnjaka, Hrvata i Srba kao konstitutivnih naroda“, rekao je Mikulić.

On dodaje da, kao što vidimo, nema ni govora o nekakvim Bosancima i Hercegovcima iza kojih se Konaković licemjerno skriva.

– Barem 95 % biračke baze Naroda i pravde, kao i svih drugih (pro)bošnjačkih stranaka, su građani bošnjačke nacionalnosti, stoga je jasno kako se radi o bošnjačkim strankama. Takve stranke nemaju ni infrastrukturu, a kamoli podršku u primjerice Širokom Brijegu ili Trebinju, rekao je Mikulić.

Nadalje, kako pojašnjava Mikulić, Konaković je parcijalno čitao čl. 5 Ustava koji govori o Predsjedništvu BiH, ustvrdivši kako „članovi Predsjedništva predstavljaju građane, a ne narode“.

– To je najobičnija podvala bošnjačkih nacionalista koji ignoriraju st. 2 d) istog članka Ustava, iz kojeg je razvidno kako hrvatski član Predsjedništva veto na potvrdu može poslati isključivo Klubu Hrvata u Domu naroda P FBiH. Dakle, ne šalje ga građanskom, Zastupničkom domu. Ovo dovoljno svjedoči o tomu da članovi Predsjedništva doista predstavljaju narode, a ne „sve građane“, inače bismo imali jednog člana Predsjedništva BiH, istaknuo je Mikulić.

Mikulić obrazlaže i zašto članovi Predsjedništva BiH predstavljaju narode, a ne građane.

“Vrhunac je licemjerja kada se probošnjački predstavnici tobože brinu za prava Ostalih, dok istovremeno desetljećima biraju predstavnike ne samo Hrvatima, nego i Židovima, Romima i svima drugima u federalnom Domu naroda. Upravo je Hrvatski narodni sabor kreirao 10-ak prijedloga koji rješavaju čitav set odluka Europskog suda za ljudska prava (ESLJP). Bošnjačko opstruiranje izborne reforme je konačna potvrda da su njihovi predstavnici čitavo vrijeme instrumentalizirali odluke ESLjP kako bi dokinuli konstitutivnost naroda i službeno srušili mirovni sporazum”, rekao je Mikulić te dodao:

– Posebno je smiješna teza o „prijetnjama“ iz Republike Hrvatske. Primijetimo kako Konaković nije naveo primjer nijedne prijetnje, jer uostalom i nema što navesti. Već mjesecima, pa i godinama u BiH slušamo ratnohuškačku retoriku od probošnjačkih aktera, posebice o „skidanju okova“, krstarećim raketama, uzimanju pušaka u ruke, redukcionističkoj matrici koja Hrvate kolektivno dehumanizira isključivo na UZP-ovce, a Srbe na genocidaše, itd. Ne zaboravimo kako je dio probošnjačkih predstavnika prijetio kako će izvesti narod ispred Parlamentarne skupštine BiH ukoliko se usvoje izmjene Izbornog zakona, rekao je Mikulić.

Sugovorni HMS-a pojašnjava da je to bio još jedan duboko neiskren nastup ispunjen neistinama i podvalama uz dodatak polumilitantne, pasivno-agresivne, mitomanske retorike koju uobičajeno zastupaju bošnjački nacionalisti.

-Još jednom se potvrdilo kako je bošnjačka hegemonija najveća prijetnja za BiH, baš kao što je to bila srpska hegemonija za – naglašavam – bivšu Jugoslaviju, rekao je Mikulić.

 

B.Galić/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)