Medij: SAD je s Ukrajinom podijelio obavještajne podatke o lokaciji ruske raketne krstarice Moskva

Vrijeme:1 min, 47 sec

 

Sjedinjene Američke Države tvrde da su podijelile obavještajne podatke s Ukrajinom o lokaciji ruske raketne krstarice Moskva prije napada koji je potopio ratni brod, incidenta koji je bio neuspjeh visokog profila za rusku vojsku, izvještava France Presse.

Američki je dužnosnik u četvrtak kazao da je Ukrajina sama odlučila ciljati i potopiti vodeći brod ruske Crnomorske flote koristeći vlastite protubrodske rakete (navodno je riječ o dva projektila Neptun). No, s obzirom na ruske napade na ukrajinsku obalu s mora, SAD je pružio “niz obavještajnih podataka” koji uključuje lokacije tih brodova, rekao je dužnosnik, koji nije bio ovlašten govoriti javno i govorio je pod uvjetom anonimnosti.

Bidenova administracija povećala je razmjenu obavještajnih podataka s Ukrajinom zajedno s isporukom oružja i projektila kako bi joj pomogla odbiti rusku invaziju. Objavljivanje američke potpore potapanju Moskve dolazi u trenutku kada je Bijela kuća pod pritiskom republikanaca da učini više kako bi podržala ukrajinski otpor i kako ankete pokazuju da Amerikanci postavljaju pitanje je li predsjednik Joe Biden dovoljno strog prema Rusiji.

Otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju u veljači, Bijela kuća je pokušala uravnotežiti podršku Ukrajini, demokratskom savezniku, nečinjenjem bilo čega što bi izgledalo kao da bi moglo izazvati izravan rat između Putina i saveznika SAD-a i NATO-a. Kako je rat odmicao, Bijela kuća je pojačala svoju vojnu i obavještajnu potporu, uklonivši neka vremenska i geografska ograničenja u pogledu onoga što će reći Ukrajini o potencijalnim ruskim ciljevima. Dužnosnik koji je govorio u četvrtak rekao je da SAD nije bio svjestan da Ukrajina planira udariti Moskvu sve dok nisu izveli operaciju. NBC News prvi je izvijestio o američkoj ulozi u potonuću broda.

U govoru ranije u četvrtak nakon izvješća New York Timesa o ulozi SAD-a u podršci ukrajinskom ubijanju ruskih generala, glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da američke agencije “ne daju obavještajne podatke o lokaciji viših vojnih čelnika na bojnom polju niti sudjeluju u odlukama o ciljanju ukrajinske vojske.” Ustvrdio je da “Ukrajina kombinira informacije koje mi i drugi partneri dajemo s informacijama koje oni sami prikupljaju, a zatim sami donose odluke i poduzimaju vlastite akcije”.

 

 

Odgovori