SAD: Kina je poslušala naša upozorenja, ne pomažu Rusiji

Vrijeme:2 min, 11 sec

 

Dva mjeseca nakon što su upozorili da bi Peking mogao pomoći Rusiji u borbi protiv Ukrajine, visoki američki dužnosnici rekli su da nisu uočili otvorenu kinesku vojnu i gospodarsku pomoć Moskvi.

Američki dužnosnici rekli su Reutersu zadnjih dana da su i dalje na oprezu u pogledu kineske dugoročne potpore Rusiji općenito, ali da se vojna i gospodarska pomoć od koje su strahovali nije dogodila, barem ne za sada.

Biden ide u Aziju

Američki predsjednik Joe Biden priprema se za posjet Aziji ovaj mjesec, kojim će dominirati uspon Kine, i njegova administracija uskoro će objaviti prvu nacionalnu sigurnosnu strategiju za Kinu, koja postaje velesila.

“Nismo vidjeli da Narodna Republika Kina pruža izravnu vojnu pomoć ruskom ratu protiv Ukrajine ni sustavne napore da pomogne Rusiji da izbjegne naše sankcije”, rekao je dužnosnik Bidenove administracije i dodao:

“Nastavljamo pratiti Narodnu Republiku Kinu i svaku drugu zemlju koja bi mogla pomoći Rusiji ili na neki drugi način izbjeći američke i partnerske sankcije.”

Kina izbjegava ugovore s Rusijom

Osim što izbjegava izravno podržati ruski rat, Kina izbjegava i sklapanje novih ugovora između svojih državnih naftnih rafinerija i Rusije unatoč velikim popustima. U ožujku je kineska državna grupa Sinopec suspendirala pregovore o velikom ulaganju u petrokemijsku industriju i plin u Rusiji.

Američka veleposlanica pri UN-u pozdravila je prošli mjesec suzdržanost Kine prilikom glasanja u UN-u o osudi ruske invazije na Ukrajinu kao pobjedu. No Kina je odbila osuditi rusko djelovanje u Ukrajini i kritizira zapadne sankcije Moskvi.

Trgovina između Rusije i Kine porasla je u prvom kvartalu i dvije zemlje potvrdile su u veljači partnerstvo “bez granica”.

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu u ponedjeljak je u tekstu na 30 stranica optužilo SAD da širi “neistine” kako bi diskreditirao Kinu u pogledu Ukrajine, uključujući tvrdnju u ožujku da je Rusija zatražila od Kine vojnu pomoć. Veleposlanstvo napominje ipak da su američki dužnosnici od tada rekli da nisu vidjeli nikakve dokaze da je Kina pružila takvu pomoć.

Biden ide u Tokio i Seul

Ni Biden nije govorio o tome da Kina pomaže Rusiji otkako je novinarima u Bruxellesu 24. ožujka rekao da se u telefonskom razgovoru s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom “pobrinuo da razumije posljedice”.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je prošli tjedan pred senatskim Vanjskopolitičkim odborom da Kina ima “značajan reputacijski rizik” od toga da bude ruski saveznik i da “za sada ne vide značajnu potporu Kine ruskim vojnim djelovanjima”.

Biden će posjetiti Tokio i Seul, ali ne i Kinu. Susrest će se i s indijskim i australskim čelnicima tijekom sastanka Quada u Tokiju. To će biti njegov prvi posjet Aziji u svojstvu predsjednika.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)