Predstavljena knjiga ‘Bokeljski zagovori’ autorice Vande Babić Galić

Vrijeme:1 min, 44 sec

Knjiga “Bokeljski zagovori” Vande Babić Galić, objavljena u nakladi VBZ-a, predstavljena je u utorak u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak Glavne podružnice Mostar.

– O Boki kotorskoj mogla bih pričati jako puno. To je velika hrvatska baština unutar Crne Gore, dragulj koji treba ugraditi u hrvatsku ogrlicu hrvatske kulture i s njom se treba dičiti – kazala je Babić Galić.

Dodala je kako se na kraju knjige na dvije stranice nalaze činjenice koje “svakoga od nas čine posebnim, jačim i ponosnijim na ono što su nam ostavili naši stari i čime se pred europskom zajednicom i cijelim svijetom možemo dičiti”.

– Dovoljno smo snažni i dovoljno nas ima. Kada bismo se povezali, usustavili, nitko nam ne bi mogao brisati ime niti dolje u Boki, niti ovdje u Hercegovini, niti igdje gdje smo svoji na svome. Neka vam ne bude teško otići u Boku, upoznati kulturu koja se krije u Zaljevu svetaca. Generacijama koje nas prate dužni smo ostaviti svijest o vlastitosti kako bismo iz toga znali crpiti snagu u ljepoti posebnosti i otvorenosti prema svima, ali svoji na svom – kazala je Vanda Babić Galić.

Osim same autorice, o knjizi su govorili i novinar HRT-a i bivši generalni konzul Republike Hrvatske (RH) u Kotoru Božo Vodopija, te ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman.

Program je moderirao dopredsjednik HKD-a Napredak Mostar Miroslav Landeka, a u glazbenom dijelu nastupio je prof. Filip Milošević.

Vanda Babić Galić rođena je u Kotoru 1967. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Splitu, dodiplomski studij hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zadru, a poslijediplomski studij, smjer Književnost, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Na Sveučilištu u Zadru (tada Filozofskom fakultetu) radi od 1992. godine kao znanstvena novakinja. Magistrirala 1997. na Filozofskom fakul­tetu u Zagrebu s temom “Hrvatska srednjovjekovna tradicija u bokokotorskim pasionskim tekstovima”.

Doktorirala je 2003. na Sveučilištu u Zagrebu disertacijom “Kulturno-povijesne vrijednosti djelovanja Vicka Zmajevića u Boki kotorskoj i Zadru”. Od 2017. godine do danas je u zvanju redovite profesorice.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)